Кой е подходящ за домоуправител?

3Домоуправителят е като шеф на фирма. И както не всеки е подходящ за началник, така и не всеки става за тази работа. Според закона за етажната собственост всеки блок – малък или голям – трябва да има домоуправител. От години има добра практика блокът по желание да си наеме платен домоуправител. Другият вариант е за срок от две години Общото събрание да избера човек на тази длъжност.

Никой не може да бъде избран без неговото съгласие. Изключват се също възрастните и болните хора.  Но целта на днешния пост не е да степенуваме кой е и не е подходящ за домоуправител. Цлета е да Ви представим 4 важни качества, които трябва да притежава добрият “шеф”на блока според нас.

Инициативен
Нужно е да поема инициатива, за да изълнява точките, приети от Общото събрание – като например пръскане за хлебарки, намиране на оферти за обсъжданите ремонти, съдействие на общината, ВИК, Топлофикация и Електроснабдяване при евентуални аварии или други дейности. Организиране на сезонни акциии за почистване и облагородяване на пространството пред блока и др.

Общителен и позитивен
Понеже ще общува ежемесечно със съседите си, домоуправителят е важно бъде добронамерен и позитивен. Със заяждане и агресия няма да стане – нали трябва да се запази добрата атмосфера между живеещите в апартаментите.

Достатъчно свободно време
Човек, който отсъства често от дома си и за дълго време – в командировка или по други причини – не е подходящ за домоуправител. В този случай постът му се превръща във фиктивен, а фактическата работа вместо него я вършат касиера и проверяващият.

Честен
Последно качество по ред, но не и по важност, е да бъде честен и да не злоупотребява с длъжността си – с парите и с интересите на съкооператорите си.

Красивият блок, добре поддържаната зелена площ и паркинг, приятелската атмосфера между съседите винаги вървят заедно и зависят от отличния домоуправител.
Ако Вие сега търсите своето ново жилище в подходящ за Вас квартал с отговорен домоуправител – екипът на Имоти Доверие е тук, за да Ви помогнем в избора. Обадете се на: 02/4218401 или изпратете имейл: info@imotidoverie.com.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *