Какво означава жилище с антре или вестибюл?

antre8000Преглеждате обявите за имоти и търсите да откриете най-подходия за Вас? Добре се ориентирате в описанията – двустаен, с усвоени балкони,  кухня с трапезария, отворени към хола и т.н. А знаете ли какво означава жилище с антре и каква е разликата между вестибюл и коридор?

Антре
Изразът „входно антре” е тафтология – антрето може да бъде само входно. Това е предверие, входно помещение в жилище. Когато антрето е дълго и тясно, се нарича коридор.

Коридор
Коридорът е дълъг тесен проход в здание, което служи за връзка със стаи или апартаменти, разположени на същия етаж.

Вестибюл
Вестибюлът се намира след антрето или коридора. Това е малък хол, междинна стая, от която се влиза в другите помещения в жилището. Истински вестибюл имат апартаментите и къщите у нас, строени преди Втората световна война или по-модерни, но по старинен образец. В миналото във вестибюла са се канели посетителите или чуждите хора, за да изчакат, докато домакинът ги пусне в гостната. В някои случа те не са били пускани по-навътре в жилището.

Дом като храм
Според изследване на Борислав Георгиев (Нов български университет) домът е частна проекция на храма. Антрето или вестибюлът се отъждествяват с притвора в храма.  Те са буферната зона между макрокосмоса и микрокосмоса, между външния свят и одомошения вътрешен свят. В къщата ролята на вестибюла се поема от двора или пруста, а в апратаментите – от антрето или коридора.

В последните десетилетия архитекти и етнографи говорят за своеобразнен културен шок от разрушаването на традиционната структура на дома. Все повече жилища се стороят, или вече завършени се ремонтират, без обособени антрета или коридори. В тях липсва преходната зона – от входната врата се влиза направо в дневната или в трапезарията/кухня.

Какво предпочитатe? Всеки човек, всяко семейство има своите представи за удобното жилище. Трябва да помним също, че нуждите на обитателите се променят и понякога се прави обратния ремонт, за да се сложи врата, отделяща антрето от хола или трапезарията от хола. И точно това е хубавато – че Вие сте господарите на дома, а неговата работа е да Ви дава максимален комфорт.

Ако си търсите жилище с или без вестибюл, антре или коридор, ние от Имоти Доверие сме насреща, за да обсъдим най-добрите оферти с Вас. Обадете ни се на тел. 02/4218 401.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *