Защо в София няма небостъргачи?

 skyscraper1В много големи градове по света има небостргачи в отговор на растящите нужди от имоти. Според специалистите в бранша причините в София да липсват жилища в небето са основно три:

1. Строителните инженери обясняват, че за да се построи един небостъргач, трябва да има здрава основа. В България, и в часност в София, почвите не осигуряват такава здрава основа.

2. Поради многото разломи, България е земетръсна зона. За да се направи сеизмично осигуряване на сграда над 20 етажа, тя става скъпа инвестиция, която трудно се изплаща.

3. Най-важното за една сграда е тя да бъде икономически ефективна. За да се строи висока сграда, земята трябва да е много скъпа и да има ограничено място. Когато земята е относително евтина, няма смисъл от небостъргачи. Освен това инвеститорът трябва да е склонен да плаща два пъти повече за текущи разходи на сградата.

Например Ню Йорк е интересен с мнобройните си небостъргачи. За това си има причина – той представлява геоложки феномен. Под Манхатън има огромна магмена скала, която осигурява стабилност на основите – реално „забиват” сградата в скалата. В миналото земите около острова са били блата, а скала има на голяма дълбочина. Затова повечето небостъргачи са на самия остров Манхатън, а като цяло в Ню Йорк няма много на брой високи сгради.

Друг град, известен с небостъргачите е Токио. Заради скъпата земя в Япония, инвеститорът трябва да компенсира с височина и въпреки сеизмичната зона, се строят много небостъргачи.

Кои са 3-те най-високи жилищни сгради в София, по данни на Уикипедия:

1. Хотел „Родина” – 104 м висока, 25 етажа, строена 1981
2. Сградата на КНСБ – 99 м висока., 22 етажа, строена 1978
3. Хотел „Кемпински Зографски” – 98 м висока, 22 етажа, строена 1978

В строеж в момента е бъдещата най-висока сграда в София – Милениум Център -112 м висока, 32 етажа, пусков срок – 2014.

Въпреки, че в София няма небостъргачи, ако вие си търсите жилище на висок или на нисък етаж – ние от Имоти Доверие ще Ви предложим най-добрите оферти. Доверете ни се и ни се обадете на тел. 02/4218401.

You may also like...

1 Response

  1. Реалист says:

    Небостъргачите са над 40 етажа и за сега няма небостъргачи в България. Навсякъде по света се изграждат небостъргачи. Хубаво е софийското сити да бъде с много и високи небостъргачи. Със съвременни технологии се изграждат небостъргачи в пустинята, в океана, както и в земетръсни райони. Затова няма да е проблем да се изгради нов квартал с високи и креативни небостъргачи. Около тях да има широки булеварди и многоетажни паркинги както и транспортни надлези на няколко нива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *