Какво означава жилище-студио?

studio_pic1Често в обявите за имоти се среща думата „студио” или „ателие”. За първи път архитектурнен план на студио е създаден от немския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое през 1920 г. в САЩ. Стилът, който създава се характеризира с „чистота и простота“ на формите и линиите и добива широка популярност с термина минимализъм. Тази концепция се превръща в едно от водещите течения в архитектурата на 20 век. На Лудвиг Мис ван дер Рое се приписва прочутата фраза “Малкото е повече”. Пространството, напълно освободено от вътрешни стени, става популярно в Америка и Европа, особено сред хората с творчески професии.

Студиото е едностайно жилище, в което липсват вътрешни стени. Понякога част от стените са със скосявания. В единствената стая може да има частични прегради, а кухнята и коридорът са приобщени към общото пространство. Единствено отделена е банята с тоалетна. Общата площ е от 25 до 100 кв. м. Домът може да има няколко прозореца.

Основните зони са: кухня, дневна зона, нощна зона. Те могат да бъдат разделени с частична стена, стъклена преграда, библиотека с книги, под на две нива, с различно осветление, с различни видове цвят на стените. Понякога нощната зона липсва – тогава цялото студио се използва за работна зона. Към студиото/ателието обикновено липсва мазе.

Малката квадратура се предпочита от студенти или от 1 човек, докато по-големите студио са привлекателни за хората, които работят в сферата на изкуството.

Ако Вие имате студио, което искате да предложите за продажба или търсите ателие, обадете ни се –  екипът на Имоти Доверие ще обсъди с Вас най-добрите оферти. Очакваме Ви на тел. 02- 421-84-01 и на: 0886/929664 – Мобилтел, 0896/621468 – Глобул, 0879/542266 – Виваком.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *