Холът в жилището – все по-пренебрегнат

room3Любопитно е да знаем традиционното значение на стаите в жилището и как то се променя с десетилетията, реално сменяйки функцията си.

Дневната, наричана още всекидневна, хол, известна на по-старото поколение и като гостна или салон, е обикновено най-голямата стая в жилището, където семейството прекарва по-голямата част от от свободното си време. Това е класическото определение, което днес  претърпява промени в смисъла.

Компютрите и телевизорите твърдо наложиха присъствието си в нашите домове. Особено през последните 5 години се оказва, че колкото е броят на стаите – толкова са и екраните в тях или дори умножени по 2. И не само това, ако в миналото фокусът в стаята е била камината/огнището, днес “електронните живи кутии” заемат централно място в хола, спалнята и детската. Само кухнята, банята, антрето и коридорът все още са лишени от големите екрани.

Има тенденция холът като семейна стая все повече да губи тази си функция, особено когато малките деца са станали големи, имат лични стаи и лични телевизор и компютър. Така всеки член от семейството прекарва повече време сам със себе си, т.е. сам със своя персонален компютър или сам пред телевизионния екран, любувайки се на футболния мач, детското предаване или сериала. Както казва известният аржентински писател Хорхе Букай, Интернет ни сближава с хората, които са далеч от нас и ни отдалечава от най-близките ни, защото ни отнема от времето, да бъдем реално с тях.

Холът все повече престава да е семейна стая, но запазва ролята си на гостна – официалното помещение, където посрещаме нашите приятели и роднини.

Няма как – времената се менят, а заедно с тях хората и техните жилища.

Ако Вие сте на вълна “имоти”, екипът на Имоти Доверие е тук, за да отговори на всичките Ви въпроси и да Ви предложи най-добрите оферти на жилища с голям хол, преходен хол или отворена всекидневна-трапезария и кухня. Обадете ни се на тел.: 02/4218401.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *