“Хаджи Димитър” – кварталът, който разказва истории

LRTKA-20150424155129

Жилищен комплекс “Хаджи Димитър“, кръстен на Димитър Николов Асенов, един от най-значимите български войводи, за когото Христо Ботев написва едноименната поема, е сред първите заселени райони на София, намиращ се в североизточната й част.

Неговата близост до центъра позволява лесното и бързо придвижване до някои от централните части на столицата посредством автобус (78, 79, 85, 86, 90, 100, 120 и 285) и тролей (1, 2 и 4). От своя страна моста “Чавдар” свързва Хаджи Димитър с бул. “Дондуков”, а в бъдеще се очаква през квартала да минава третата линия на софийското метро. Този факт вече привлича интереса на фирми, които планират ново строителство в квартала.
В “Хаджи Димитър” има голямо разнообразие от старо и нови жилищни сгради. Между тухлените еднофамилни къщи с дворове изникват 7-8 етажни панелни блокове, строени пред втората половина на XX век, и в същото време до тях нови шарени кооперации добавят колорит към обстановката. Въпреки застрояването зелените площи и междублоковите пространства са сравнително запазени. Децата, учещи в 3-те квартални училища, могат да играят на открито на воля, а за по-малките жилищният комплекс предлага няколко ремонтирани и новопостроени детски градини.

Улици с важно пътнотранспортно значение са главната улица – “Макгахан”, която носи името на американския журналист и военен кореспондент за вестник „Дейли Нюз” след Априлското въстание Джанюариъс Макгахан и бул. „Владимир Вазов“. Хаджи Димитър предлага клонове на много от големите вериги супермаркети, пазарчета, магазини и като цяло всичко от първа необходимост за своите жители.

Може би най-отличителната характеристика на Хаджи Димитър е, че всеки столичанин може да разкаже история, свързана с този жилищен комплекс. Обикновено независимо колко дълго живееш в София е невъзможно да си посетил всички квартали. Дори кореняците понякога не знаят къде се намира “Бенковски”, или пък не са стъпвали в Горубляне. Това обаче не важи за “Хаджи Димитър”, който по една или друга причина всеки е посещавал. Дали ще е някоя любима или любим, който е живеел там преди години, или взет изпит по кормуване, първа целувка на спирката на автобуса или просто мястото за срещи, където сте се събирали като деца и сте чоплели семки в кварталните градинки. Всеки минал през “Хаджи Димитър” е оставил спомен за някоя случка в него, а квартала пази всичко това досущ като роден край, където всяко стръкче трева е мило.

Имоти Доверие разполага с разнообразни оферти в “Хаджи Димитър” за продажба на тристайни, двустайни, едностайни апартаменти и др. Ако се интересувате от този квартал или друг район на София, имате или търсите имот за продажба или наем, екипът ни Ви очаква на тел. 024218401.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *