Съвети как да подготвим преместването в нов апартамент

moving-into-new-flatПреместването в нов апартамент или къща е дълъг процес, който включва освобождаването на жилището от вещи и почистването му. Не се мислете, че това ще стане за една седмица. Предварителната подготовка и стройният план-програма, разписан месеци по-рано, ще Ви помогне всичко да мине гладко, с минимално напрежение и разход на физически сили.

Ето за какво трябва да се погрижите:

Един месец преди напускане на апартамента:

1. Поне 2-3 месеца по-рано проверете договорите с местните доставчици на услуги – кабелна телевизия, телефон, Интернет; електроенергия, вода. Изчистете таксите, планирайте преподписване на договорите, пренасочване на адреси и др. Ако не можете да прекратите договори, разпитайте за други възможни решения.

2. Преди да опаковате вещите, направете критичен анализ и подбор какво наистина Ви е нужно. Ако имате ненужни неща – обявете ги за продажба или за подаряване – в сайт или чрез приятелите Ви във фейсбук.

3.Търпеливо и внимателно опаковайте багажа си много добре в кашони, облепени здраво и надписани подробно. Използвайте цветни етикети:
– червено – много важен кашон – с документи и текущи вещи, предмети и дрехи, които ще използвате в идните дни, седмици;
– жълто – за не толкова спешните вещи;
– зелено – за неща, които няма да Ви трябват в следващите три месеца.

4. Ако не можете да се справите сами,  поискайте помощ за опаковането от съседи, приятели, роднини.

5. Свържете се с фирма за преместване – така процесът ще протече гладко и навреме. В противен случай трябва да уговаряте

приятели, но и този вариант не е за пренебрегване.

Една седмица преди напускане на апартамента:

1. Оставете Ваша визитка с контакти на домоуправителя и на съседи, в случай, че някой Ви потърси на стария адрес.

2. Уведомете в общината и Вашата банка, че сменяте настоящия си адрес. Кажете на Вашите близки и познати, в страната и в чужбина, че се местите на друго място. Напишете им имейл, а който няма – уведомете го с традиционно писмо на хартия. В противен случай години наред на стария адрес може да пристигат картички за Коледа, Великден и рожден ден, а даже и по-важна информация. Не обявявайте новия си адрес в социалните мрежи – няма нужда целият свят да знае къде живеете.

3.  Уговорете се с фирма за почистване, която ще Ви помогне да оставите жилището в добър вид. Чистването може да стане и след като сте се нанесли в новия дом.

Един ден преди тръгване:

1.  Опаковайте кашон с надпис „24 часа”, „!!!”,  с червен етикет, или с всичко заедно. В него сложете: тоалетни принадлежности, лекарства, най-важни документи, пижама, бельо и дрехи за преобличане за един ден, книгата, която четете в момента, прибори за хранене, салфетки.

2. Опаковайте стайните растения. Използвайте щайги или отделни кофи/легени за всяка саксия. Уверете се, че почвата е мокра, така че да не изсъхнат за 2-3 дни. Помислете дали не искате да подарите няколко саксии на: кварталното училище, детска градина/ясла. Това вече може да го организирате през личната си фейсбук страница. Може би някой ще Ви пише, че би се радвал да му отстъпите цветята си.

Тръгнете си с настроение за чисто и щастливо ново начало!

Ако си търсите нов апартамент, къща или офис, брокерите на Имоти Доверие са насреща за консултация и конкретни оферти! Очакваме Ви: 02/4928535.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *