Тенденции в отоплителните уреди

close-up-of-fire-flames_1122-692

Предстои Ви закупуването на нов имот? Най-вероятно един от водещите въпроси за Вас е каква отоплителна система е заложена в сградата или какъв метод за отопление да изберете, ако можете да го направите. Особено актуална е тази тема за закупилите къща – там всеки сам може да реши какво отопление да избере.

Освен традиционните добре познати отоплителни методи – ТЕЦ, климатици, печки, конвектори, вече има и редица нови варианти, които от една страна са по-ефективни, а от друга – спестяват енергия, красиви и изпипани като дизайн са, щадят природата, както и финансите ни. Често първоначалната инвестиция може да е по-голяма, но пък след това тя се изплаща многократно.

Запознайте се с новостите в отоплителните уреди.

Отопление на основата на термопомпа – една от последните тенденции в модерните методи за отопление. Термопомпите разчитат на топлина от въздуха навън, за да затоплят вода вътре в дома, като спестяват електрическа енергия. Вкарвайки топлина отвън навътре, помпата доставя повече топлинна енергия в домакинството от тази, която взима от електрическата мрежа.

Отопление чрез електроден котел (от проточен тип) или отопление по метода на йонизацията – затоплянето на течността става чрез разделяне на молекулите на течността на положителни и отрицателни йони.

Отопление чрез камини с биоетанол – без комин, т.нар. биокамини. За гориво се използва биоетанол, а основно предимство е, че това са чисти уреди, няма сложен монтаж, сажди, закупуване и пренасяне на дърва. Освен това биокамините затоплят температурата в помощението много бързо.

Радиатори с керамични нагреватели – осигуряват равномерно и постепенно отпускане на температурата. Излъчват топлина дълго след изключване на уреда.

Пелетни горелки – произвеждат топлинна мощ чрез използването на пелети. Възможно е и вграждане на пелетен модул в експлоатирани вече уреди на твърдо гориво. Пелетите са възобновяеми енергийни източници и са по-калорични от дървото, а дори и от някои въглища.

Подово отопление – много ефективно, тъй като въздухът се изкачва отдолу нагоре и така преминава през цялата площ на помещението. Изисква немалка първоначална инвестиция, но пък осигурява голям комфорт. Предимство е, че може да се използва за охлаждане през лятото.

Слънчеви колектори – все още остават много предпочитан метод, който изисква да вложите повече средства първоначално, които обаче след това се възвръщат бързо. Съветът ни е да изберете качествени панели и да не пестите – за да е задоволителен резултатът после.

Камина с водна риза – дървата все още са евтин и високоефективен метод за отопление, а ако камината е свързана и с бойлер с водна риза, ще си доставите и топла вода, без да включвате бойлера в тока.

Инфрачервени отоплителни панели – работят на инфрачервени вълни, като предимствата са намалени сметки за ток, премахване на влагата от въздуха, липса на циркулиране на прах във въздуха. Срещат се и уреди, които съчетават инфрачервено отопление с конвекция.

Ако се колебаете, не се притеснявайте да се допитате до нас – ние сме винаги насреща да ви помогнем в избора и да ви посъветваме. Нашите професионалисти могат да дадат компетентен съвет по всеки един въпрос, отнасящ се до новото ви жилище – актуални оферти и най-добрите предложения можете да намерите на сайта на Имоти Доверие!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *