Апартамент на последния етаж – предимства и недостатъци

terrace-with-a-wooden-table-and-plants_1137-267

Ако търсите да закупите ново жилище в блок, безспорно сте се замисляли на кой етаж бихте искали да е то. Според мнозина партерът е лош избор поради много причини, но как стои въпросът с апартаментите на последния етаж. Ето някой от предимствата и недостатъците на това да сме „точно под звездите“.

Негативи

 • Обикновено, особено при липса на добра и качествена изолация, в апартаментите на последен етаж през лятото е твърде топло, а през зимата – по-студено. Все пак над Вас няма никой, който да поддържа топлина – няма как да не е по-хладно. При добра и качествена изолация обаче може и въобще да не усетите този негативен аспект.
 • Проблеми с улуците – ако в сградата възникне някакъв проблем с улуците – те замръзнат, спукат се, откачат се и т.н., най-вероятно първи ще разберете. Особено, ако улуците минават през Вашата тераса. За щастие ремонтът на улуци не е скъп, а и всички живущи са длъжни да се включат финансово в оправянето на проблема.
 • Шумна асансьорна шахта – проучете дали асансьорното помещение не е твърде близко до Вас и дали не създава прекалено силен шум. Ако сградата и асансьорът са стари, това е почти гарантирано. Но и при новото строителство нямате гаранция, че изпълнението е качествено. Не е изключено да делите една стена не с друг, а с асансьора.
 • Проблеми с асансьора – ако асансьорът спира често, засяда или има друга неизправност, Вие ще сте най-потърпевши. Но пък изкачването на стълбите пеша от време на време си е безплатен фитнес – винаги трябва да гледаме от добрата страна.
 • Течове – апартаментите на последния етаж нерядко имат проблеми с течове от покрива на сградата. Недобро покритие или лошо наредени или счупени керемиди – всичко може да е причина. Най-неприятно става, когато съседите – тъй като не са пряко потърпевши, не са особено активни в оправяне на проблема или отлагат даването на пари. Не забравяйте, че всяка жилищна сграда има каса, където домоуправителят има грижата да събира пари за подобни случаи – бъдете настоятелни.
 • Проблеми с ТЕЦ-а – при новото строителство не е изключено да срещнете проблеми с постоянно пълни с въздух радиатори или бавно качваща се топла вода. Разговаряйте със специалист по този въпрос и проверете общото състояние на абонатната станция на сградата.

Позитиви

 • Няма кой да тропа и шуми отгоре
 • Едни съседи по-малко, с които да се съобразявате
 • Най-хубавите тераси са на последните етажи
 • Достъп до покрива на сградата – защо не? Огледайте общите плоски части на сградата – може да се окаже, че Ви чака много приятна изненада.
 • Няма съседи над Вас, които могат да Ви наводнят. Всичко е във Вашите ръце – ако протече покривът, оправяте го – няма нужда да чакате „благоволението“ на съседите, които вече трети месец не си оправят теча в банята.
 • Гледката – със сигурност е по-добре сутрин да се събуждаш с просторна гледка, отколкото да виждаш как съседът от отсрещния блок си пие кафето.
 • По-малко прах и шум – колкото сте по-нависоко, толкова по-малко шум, прах и мръсотия ще достигат до Вас.
 • Терасата – само и единствено Ваша. Бидейки на последния етаж, ще можете напълно да разполагате с удоволствията, които терасата може да Ви предложи. Направете си барбекю – димът няма да пречи на никого. Освен това, прането Ви никога не може да пострада от факта, че съседката отгоре обича да си тупа покривката през балкона.
 • Слънчеви батерии – замислете се, че можете да си поставите слънчеви батерии – хем е еко, хем пестите от сметките.

Не се плашете от нито един етаж – стига сградата да е качествена и да си отваряте очите за някои подробности, ще се насладите на много предимства, където и да изберете да закупите жилище. Ние от Имоти Доверие сме винаги близо до Вас, за да Ви помогнем в избора – нашите специалисти ще Ви дадат най-точния и компетентен съвет, гарантиран от години опит и практика. Вижте най-добрите оферти при нас – очакваме Ви!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *