Преди пролетните дъждове – да помислим за улуците

смяна на улуци

Независимо дали живеем в апартамент или къща, улуците и водосточните тръби са изключително важни, за да се отвежда водата правилно и да сме предпазени от излишната влага. Ако имате проблеми със запушени или течащи улуци и тръби – сега е времето да се справите с тях, защото, както знаете, дъждовете през пролетта са доста, а това може да Ви донесе много ядове. Ето при какви случаи трябва да обърнете внимание на улуците си:

  • Запушване – може би най-често срещаният случай. Обикновено улуците се запушват от паднали листа, клони, отпадъци. Ако скоро не сте ги отпушвали – проверете и го направете, много е вероятно да са запушени, иначе те не извеждат водата правилно, което означава много излишна влага на места, където не бива да бъде. Можете да си навлечете куп проблеми като теч от покрива и повреда, просмукани с вода влажни стени, наводнени тераси, гаражи, мазета и т.н. Помислете да поставите защитна мрежа на отвора – така много ще се улесните и няма да Ви се налага да отпушвате улуци в бъдеще, а само да почиствате мрежата. Най-лесен е тестът с бутилка или кофа с вода.
  • Разхлабване на скобите – ако забележите, че някоя тръба е увиснала, променила е положението си спрямо фасадата или скобите й са отворени или ръждясали, е нужно да оправите проблема, защото ако се пренебрегне, това може да доведе до изпадане на целия улук или промяна на наклона. Затегнете винтовете на скобата, а ако тя е счупена или ръждясала – ще се наложи да я подмените.
  • Корозия – тя е характерна за старите чугунени улуци, които обаче все още са доста разпространени. Вече се използват ново поколение тръби и улуци, най-често пластмасови, но ако Вашите са чугунени, е нужно периодично да ги боядисвате – или поне части от тях, защото са много податливи на атмосферните условия.
  • Теч по тръбите – ако забележите, че улукът Ви пропуска, то това е сигурен белег, че е нужна подмяна. Единственото място, през което трябва да излиза водата, е отдолу – всичко друго е знак за спукана тръба. Преценете дали е нужно да подмените целия улук или само част от него.
  • Многократно замръзване – при студени зими е неизбежно улуците да замръзнат. Ако това се случи няколко пъти през сезона е много вероятно от издуването, особено ако са пластмасови, улуците да се спукат. Обърнете внимание на тази вероятност – при тазгодишната студена зима не е изненада това да се случи, особено ако преди замръзването тръбите са били запушени и в тях се е задържала повече вода.
  • Проблеми с улуците, ако живеем в блок – ако сте в къща, проверката на тръби и улуци е изцяло във Вашите ръце, но ако живеете в жилищна сграда, трябва да работите в екип заедно със съседите си. Може би при Вас улукът е здрав, но при съседите отгоре някъде нещо се е случило. Ако имате теч, който не може да си обясните, помислете пак – може проблемът да е в улуците някъде по горните етажи.

Стремим се винаги да сме полезни и да даваме правилните съвети. Ние от Имоти Доверие сме тук за Вас!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *