Имате открита тераса – ето как може да я покриете

exterior-vacation-tourist-window-steps_1253-606

Всеки знае, че откритите тераси не са удобни за ползване. Много често прекрасни големи пространства остават на практика неизползваеми, защото са открити и непредпазени от всякакви атмосферни условия. Дъжд, сняг, вятър, силно слънце – всички те могат да Ви попречат да оползотворите по предназначение терасата си. Когато балконът ни е открит, на него не можем да поставим нито цветя, нито простор, нито маса и столове. А през пролетта и лятото е прекрасно да се наслаждаваме на предимствата, които хубавата тераса ни дава. Вижте кои са най-подходящите варианти за покриване на отворени тераси.

  • Навес от алуминий, поликарбонат, ИНОКС, стъкло

Поликарбонатното покритие е устойчиво на въздействие на UV лъчи, предпазва от дъжд, сняг. То е полимер, един много предпочитан в последно време вариант за покриване на тераса. Поликарбонатните плоскости  са два вида – многостенни (структурни) и плътни. Поликарбонатът и стъклото обикновено се комбинират с алуминий. Има много видове поликарбонатни покрития, като колкото по-дебел е материалът, толкова по-устойчив е на всякакви екстремни атмосферни условия – дебел сняг, градушка, силен дъжд, силно слънце и т.н. Цветовете и изработките също са най-разнообразни и могат да отговорят на нуждите Ви и дизайна, който си представяте.

Иноксът е вид неръждаема стомана. Подходяща е за използване при изграждане на открити конструкции. Съчетава се с поликарбонат, стъкло.

Имайте предвид, че минус на тези видове покрития е неприятният шум, който се чува, когато вали дъжд, както и парниковият ефект, който може да се създаде.

  • Пергола

Ако срещнете някъде този вариант, не се очудвайте какво означава. Перголата също е вид навес – решетка от най-често бетонни, дървени или метални елементи, разположена върху вертикални носещи колони. Перголата може да бъде покрита със стъкло, поликарбонат или друг вид устойчив на атмосферни условия материал.

  • Дървен навес

Това е едно от най-красивите и трайни решения за всяка една тераса. Имайте предвид обаче, че изисква повече усилия и средства, но пък си заслужава. Дървените конструкции се импрегнират и лакират. Работата при този вариант ще Ви струва повече – материалите също държат цена.

  • Навес с метална конструкция – ковано желязо, стомана

За предпочитане е при по-големи площи, също много стабилно и сигурно решение, но отново доста трудоемко и по-скъпо. Металните решетки могат да са покрити с материал по желание. Кованото желязо изглежда изключително красиво. Стоманените конструкциите се обработват против корозия чрез грундиране, боядисване или чрез прахово боядисване в термокамера.

  • Навеси тип Ондулин

Решение, което добре изолира. Ондулинът е изключително лек вълнообразен облицовъчен материал. Произведен е от органични и минерални влакна, пресовани при висока температура и налягане.

  • Платнена тента, сенник

Има множество варианти на платнен тип навеси. Те обикновено са изработени от алуминиев скелет и покривна материя. Покривните материи могат да са от PVC, винилови платове (за защита от UV лъчи), акрилни платове и поликарбонатни плоскости. Предлагат се най-разнообразни видове сенници, като за предпочитане са конструкции, които се прибират. Тези тенти най-често се поставят на тераси. Конструкцията може да се отваря и затваря на панти, а платът се навива, за да покрие по голяма или по-малка част от терасата. Имайте предвид обаче, че те не са толкова надеждни за предпазване от дъжд. Могат да Ви предпазят от лек летен дъжд, но за зимно време не са алтернатива. Текстилният навес ще предпази от слънце, но когато вали е най-добре да се свива.

Какъвто и вариант да изберете – пожелаваме Ви приятни и уютни часове, прекарани на въздух на терасата.

Имоти Доверие – доверете ни се и ние ще ви помогнем да вземете най-доброто решение!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *