Любопитно от света – отново рекордни цени на жилищата в Хонконг

hong-kong-peak-skyscraper-sky-line-skyscrapers_121-68068

Да имаш жилище в Хонконг – това е наистина като да спечелиш от лотарията. Може би знаете, че години наред градът държи рекорд по нарастване на цените на имотите. През месеците януари и февруари, за поредна година, въпреки мерките на правителство, цените продължиха да растат и удриха нов исторически рекорд. През последните години цените на недвижимото имущество са се покачили с над 50%, а при темповете, с които се развива ситуацията, този процент много бързо нараства. Това прави Хонконг най-скъпия и на практика недостъпен пазар за имоти в света. Експерти казват, че в тази ситуация скорошен спад на цените не може да се очаква, напротив – те най-вероятно ще се покачват още.

Именно затова все повече хора масово обитават т.нар. “coffin” (ковчег) пространства от по 2-3-4кв.м. – силно е те да се нарекат жилища, но мнозина нямат никаква друга алтернатива. Този вид пространства са “изобретение”, наложено от кризисната ситуация – огромен брой жилища са разделени на малки части, за да могат да приютят повече хора. По данни на администрацията над 200 000 души живеят в подобни “ковчези”, но според експерти в действителност те са много много повече. Нуждата от домове нараства, търсенето е огромно, но за хората със средни и дори над средните доходи е практически невъзможно да си ги позволят.

Един от начините за справянето със ситуацията беше увеличаването на данъците върху недживимите имоти. Това се случи през ноември, но резултатите от тези ограничителни мерки се оказаха разочароващи. Властите са безпомощни – след постигането на леко подобрение и контрол на цените в продължение на няколко месеца, днес на хонконгския пазар отново се предлагат имоти на нереално високи цени, което прави закупуването на жилища немислимо за огромен брой хора.

За щастие у нас новият дом е далеч по-лесно постижим, особено когато ние сме до вас и винаги насреща за помощ и съвет. Имоти Доверие – предлагаме най-добрите оферти.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *