Различните видове щори – кои да изберем

blinds

Ако сте новодомци и желаете да сложите щори у дома, най-вероятно се лутате в правилния избор между различните видове, материи, форми и цветове. На пазара се предлага голямо разнообразие от най-различни щори, а през пролетно-летния сезон, когато слънцето започва да става силно, те са ни особено нужни. Вижте основните видове щори, за да разберете кои са най-подходящите за Вас.

Модерните щори, освен защита от слънцето, вече осигуряват шумоизолация, пестят енергия, предпазват от студ и жега. Качеството и асортиментът от щори у нас много се подобриха през последните години, така че трябва да имате предвид и всички тези показатели и възможните екстри, когато избирате правилните щори.

Щорите се делят на два основни вида – вътрешни (вертикални, хоризонтални, ролетни и др.) и външни – поставят се отвън на прозорците и защитават и дограмата.

Външните са по-скъпи, но многократно по-функционални и стабилни. Крият множество предимства, наред с традиционната слънцезащита.

Вътрешните щори са по-евтини и почти винаги се възприемат като част от дизайна на помещението, затова е важно да са издържани цветово, стилово и да са красиви.

home-blinds

Вътрешните щори могат да бъдат хоризонтални или вертикални.

Хоризонталните от своя страна са няколко типа – венециански (може би най-универсални и разпространени като избор – биват от алуминиеви, дървени, бамбукови ламели и др.), руло, плисе, римски, японска стена и др.

Венецианските щори най-често са алуминиеви или PVC, но вече се предлагат и дървени и бамбукови хоризонтални щори. Те правят много плътна сянка. Лесни са за поддръжка – вече могат да се намерят специални почистващи препарати за тях, които правят почистването много удобно.

Хоризонтални текстилни щори – руло, плисе, римски, японска стена – тук като материали и цветове се предлага голямо разнообразие.

Вътрешни вертикални щори – обикновено са текстилни и подхождат на по-уютен интериор. Може да са също PVC или с алуминиеви ленти, което ги прави по-стабилни и високо изолиращи.

Тръстикови и бамбукови щори. Ламелите, изработени от бамбук, са доста издръжливи и не се нагряват от слънцето. Достатъчно плътни и изолиращи са, за да запазят темепературата. Бамбуковите щори са изключително лесни и удобни за поддръжка. Интересно е, че материалът бамбук е лек и естествен, но много издръжлив – не се влияе от влага, не е податлив на гниене и мухъл. Щорите могат да се почистват с вода, което не наранява материала. Създават изключително уютна атмосфера и прекрасно се вписват към винтидж и рустик дизайн.

roller-shutter

Външните щори предлагат страхотно разнообразие от материал и функционалности и крият редица ценни плюсове.

 • Защитават прозорците 

Вярно е, че цената им е по-висока от вътрешните, но те са и многократно по-сигурни. Могат да играят ролята на защитна решетка, за защита срещу взлом. Могат да се заключват.

 • Обикновено има възможност да се задвижват дистанционно със специален механизъм и да се програмират. Модерните външни щори предлагат изключителни екстри в това отношение.
 • Шумоизолация.
 • Пълна защита от слънце и светлина – и в най-слънчевия ден при спуснати външни щори в помещението ще е като нощ.
 • Предпазват от мръсотия, прах.
 • Предпазват дограмата от неблагоприятни климатични условия.
 • Подобряват топлинната изолация на дома.
 • Могат да се инсталират на всякакъв вид дограма – подходящи са за дървена, алуминиева или PVC дограма.

Ние от Имоти Доверие винаги сме близо до Вас за съвет и консултация. Елате при нас – ще Ви предложим най-добрите оферти, за да изберете правилното за Вас жилище и да се чувствате уютно в новия си дом.

You may also like...

2 Responses

 1. Sunny Blind says:

  Един от най-удобните и популярни варианти за декорация на прозорци, без съмнение, са разнообразието от щори.
  Според мен изборът на щори за дома, трябва да бъде съобразен с интериора и декорацията на помещението в което ще се монтират, но това е от голямо значение когато говорим за вътрешни щори. Ако става въпрос за външни щори, то по скоро трябва да се съобразим с ексериора на жилището.
  Свикнали сме, че щорите се състоят от тънки ламели, свързани помежду си но, в зависимост от вида и начина на монтаж, щорите са разделени (както сте посочили) на вертикални и хоризонтални . В допълнение, голяма част от тях често включва текстил, в които вместо ламели се използва парче плат, като роло щори, плисе щори, римски щори и др. – които спадат към хоризонталните.
  Но колкото и да говорим за вътрешните щори, тяхната основна функция е декорация! Дори и със слънцезащитата не се справят достатъчно добре. Поради простата причина, че вече преминали слънчевите лъчи през прозореца, загряват помещението.
  Външните щори, и в по голяма степен външно ролетните щори, са много повече от щори. Монтирани отвън пред дограмата, те не само защитават дограмата от външни фактори но, ви дават допълнитено:
  – Шумоизолация;
  – Топлоизолация;
  – Защита от взлом;
  – Спират свтлината през дена до 100%;
  – И дори спират досъпа на съседските погледи 🙂
  Варианта изработен от алуминий (който е силно предпочитан) е доста добра инвестиция, която ще се изплати многократно.
  А, ако решите да инвестират повече пари и закупите ролетни щори с автоматика (ел.мотор, сензори за слънце и вятър, допълнително устройство за контрол от смартфон) превръщате жилището си в “Smart Home” (Умен Дом) и ще се радвате на несравним комфорт.

 2. Райчо says:

  Отлична статия. Може да се допълни, че щори могат да се избират и в зависимост от това, колко усилия ни коства да ги почистваме т.е. за поддръжка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *