Да си отглеждаме подправки у дома

herbs

Прекрасно е винаги да разполагаме със свежи подправки, особено през пролетно-летния сезон. Не е трудно сами да си ги отгледаме – на балкона спокойно можете да посадите любимите си билки и със съвсем малко усилия да ги поддържате цяло лято. Ето кои са най-лесните за отглеждане и същевременно ароматни и полезни билки, които да отгледаме в домашната си градинка.

  • Мента

Ментата се отглежда и разпространява изключително бързо и лесно. Тя е като бурен – без никакви усилия от Ваша страна растението за кратко време ще започне да Ви радва със свежи ментови листа. То става толкова буйно, че трябва да внимавате да не го слагате до други подправки – може да ги “задуши”. Най-добре е ментата да е в отделна саксия от други растения. Нужно е единствено слънце и редовно поливане. Ментата страхотно ще допълни най-разнообразни салати, чайове, безалкохолни напитки, коктейли, меса.

Mint

  • Див лук

Много вкусно допълнение към най-различни ястия. Нуждае се от слънце и вода – дивият лук обича влажната почва.

Chives

  • Мащерка

Свежата мащерка е страхотно ароматна и подходяща както за десерти, така и за солени ястия. Имайте предвид, че мащерката не обича много вода – не преполивайте, за да не изгният корените.

Thyme

  • Розмарин

Розмаринът, подобно на мащерката, също не обича прекалено влажната почва – затова поливайте умерено. Внимавайте с количеството, което слагате в ястията – подправката е много ароматна и специфична и съвсем малко от нея ще даде достатъчно вкус и аромат.

Rosemary

  • Магданоз

Редица рецепти изобилстват от магданоз, който е задължителна подправка във всяка българска кухня. Отглежда се лесно, но имайте предвид че поникването на магданозените семена може да отнеме повече време. Стане ли това, той ще расте бързо и ще Ви радва с аромата си.

Parsley

  • Босилек

Прекрасна ароматна билка, без която нито едно италианско ястие не може, а толкова лесна за отглеждане. Босилекът обича топлината, затова дръжте на топло, слънчево и поливайте редовно. Босилекът не се чувства добре, ако корените му са влажни през нощта, затова най-добре поливайте сутрин. Освен традиционния, можете да си засадите и лилав босилек – той е с по-различен вкус и аромат от този, с който сме свикнали.

Basil

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *