Дюшемето – предимства и недостатъци

flowers-floor

Дюшемето е настилка, която е предпочитана от мнозина – последните години то е изключително модерно и се завръща с пълна сила като тенденция в интериорния дизайн. Дори и старо, ако бъде подновено, дюшемето може да създаде атмосфера и уют във всяка една стая. Късметлии са онези, които “наследяват” дюшеме в новия си дом – то се среща най-често в жилища старо строителство и в къщи.

Ако желаете да сложите дюшеме у дома или вече имате такова, но сте изправени пред избора дали да го запазите, вижте какво трябва да знаете за тази подова настилка.

Разликата между дюшеме и паркет

И дюшемето, и паркетът са подови настилки от масивна дървесина. И двете се смятат за изключително износоустойчиви, лесни за поддръжка и красиви. Изработени и поставени качествено и прецизно, те на практика са “вечни” – нужно е само освежаване чрез изцикляне през определен период. Основната разлика между двете е в самите дъски – в големината и дебелината им. Стандартната дебелина на дюшемето е около 2 см., като често може да стигне и до 3-4 см. Паркетите са със стандартна дебелина от 2 см.

За дюшемето се прави скара от летви и върху него се нареждат дъските, така че нивото на пода се вдига доста. При поставянето на паркета нивото се вдига съвсем малко.

Дюшемето обикновено се предпочита за по-големи помещения, тъй като така се открива красотата на дъските и те не се “губят” в малкото пространство. Дюшемето се свързва с ретро интериорен стил, затова и колкото по-състарено и употребявано изглежда, толкова по-предпочитано и модерно е последните години. Дебелината и големината на отделните дъски прави дюшемето още по-здраво от паркета – ако материалът е качествен. Иначе както то, така и паркетът могат да бъдат изработени от дъб, орех, чам, иглолистна дървесина. Паркетът има предимството, поради по-малкия размер на дъските, да предлага възможността за разнообразното им редене – т.нар. рибена кост, право, хоризонтално, диагонално и т.н.

Какво дюшеме да изберем

Нужно е да знаете, че дюшемето от дъб предлага най-богата цветова гама и свобода в нюансите. Дъбът дава възможност за различно оцветяване съобразно различните интериорни решения и желания на клиента. За разлика от дъбовия паркет или дюшеме, настилките от орех, чам, и др. са в естествения си цвят.

В Европа преобладаващо за дървени настилки се използва дъб, което доказва, че това е най-подходящата дървесина за нашите климатични условия.

wooden-floor

Различните видове дървесина предлагат различни “краски” по дюшемето – в зависимост от това дали искате по него да има изразени чепове и беловини. Цветът може да е хомогенен, т.е. без чепове или беловини, по желание на клиента, а може да бъде и с т.нар. винтидж ефекти. Те не са определящи за качеството, а за естетическия облик на настилката. Дървесните нюанси могат да бъдат променяни чрез лакиране в различен цвят, а за рустикални ефекти – чрез протъркване, боядисване в бели нюанси на места, омасляване и т.н.

Дюшемето може да бъде многослойно – то е особено предпочитано, ако нямате добра подова изолация и подът е студен.

Дюшемето се поддържа чрез два основни метода – лакиране, най-разпространен начин, или омасляване.

Недостатъци на дюшемето

Влажността на дървения материал е много важна – внимавайте за качеството на материала. Нужно е дървото да бъде добре изсушено и прецизно обработено, преди да се нанесат каквито и да е покрития и то да бъде положено. Ако не е изсушено правилно или е изсушено набързо, дюшемето след полагане може да се “разсъхне” и да се отворят фуги.

Един от недостатъците на дюшемето е, че може да кънти или скърца. За да не кънти – след като се наредят и нивелират гредите, върху които ще се кове – между тях се прави циментова замазка например.

Имайте предвид, че иглолистната дървесина е мек материал, затова ако държите на твърдо и високоустойчиво дюшеме, изберете друг вариант, като дъб например. Качественото дюшеме държи цената си – не се подлъгвайте по по-ниски цени. Те биха означавали и компромис с качеството.

You may also like...

1 Response

  1. Siko says:

    За жалост скърцането наистина може да бъде доста дразнещо, но пък предимствата си заслужават! доста се чудех дали да избера дюшеме и може би да.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *