5 грешки, които допускаме при избора на цветове за дома си

home

При избора на цветове за дома си често прибързваме и след това сме разочаровани от резултата. Идеите ни не винаги се припокриват с действителността, а представите, които имаме за определена визия, стил или цвят в крайна сметка не се реализират така, както ни се иска. Вижте кои грешки не бива да допускаме, ако искаме да подходим правилно към избора на цветова гама и тя да не започне да дразни окото ни скоро след ремонта.

  • Не мислим за дома си като за цялост

Чудесно е всяка стая да има собствен оригинален облик, но все пак домът ни е едно цяло, нали? Помислете как, без да изберете един и същ цвят за всички стаи, все пак да съчетаете както цветовете на стените, така и на мебелировката и детайлите. В противен случай и общият стил на дома Ви ще изглежда неадекватен и разнороден.

pink-wall

  • Избираме цвета преди да сме планирали дизайна

Хубаво е да имаме отправна точка, когато планираме как ще изглежда домът ни, но не прибързвайте да купите латекс преди да имате налице каквото и да е друго – мебелиривка, щори, завеси, аксесоари. Ако изберете по-нетрадиционен цвят, който да е акцент в жилището Ви, може да срещнете сериозни трудности при намирането на мебели в същия или подобен нюанс. При кухните и оборудването за баня също изборът често е ограничен, като се поддържат по-класически разцветки, така че първо разучете какви мебели и детайли ще закупите и след това нагодете цветовата гама според тях.

living-room

  • Избираме твърде ярки или тъмни цветове

Цветният и ярък дом е чудесно решение, но не бива да прекалявате. Дори и да харесвате ярки наситени цветове, не забравяйте, че усещането е съвсем различно, когато те Ви заобикалят ежедневно. Ярките тонове изморяват очите, напрягат и в крайна сметка – неусетно може да започнете да чувствате дискомфорт у дома си без да знаете защо. Ако все пак държите у дома да присъства любимият Ви ярък цвят, изберете да боядисате в него помещение, което се използва по-рядко или пък го вмъкнете в детайлите, като го съчетаете с по-умерени тонове, за да се постигне баланс.

couch

  • Не тестваме боята

Веднъж избрали поне част от мебелите и оборудването у дома, можем по-смело да се насочим към цвят. Грешка би било да не тествате какъв резултат ще получите, а директно да преминете към цялостно боядисване. Знаете, че цветът не винаги се оказва такъв, какъвто изглежда, освен това се променя с времето, когато изсъхне. Може би си представяте, че цветовете и материята на детайлите и мебелите ще си отиват с избрания нюанс, но в действителност много често не се оказва така. Не бързайте и си дайте време да изпробвате визията – така няма да има неприятни изненади след това.

bedroom

  • Пренебрегваме силата на светлината

Естествената светлина, проникваща у дома, е едно от най-важните неща, които трябва да имаме предвид, когато избираме цвят на боята, мебелите и аксесоарите. Естествената светлина разкрива цвета в цялата му яркост – ако в стаята имате прозорец, тераса и помещението е достатъчно слънчево, внимавайте с наситените искрящи нюанси – светлината ще ги подсили още повече.

decor-interior

Прочетете още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *