Декор за малки жилища

Поради нарастващите цени на имотите търсенето на компактни жилища се увеличава. Основното предизвикателство по отношение на малките домове е въпросът дали ограниченото пространство ще бъде достатъчно удобно и естетически привлекателно.

Това не трябва да спира ентусиазма Ви да го декорирате. Има много творчески начини да направите дома си  красив и практичен, като успоредно с това изглежда и по-просторен. Ето няколко полезни съвета:

  • Семпъл декор – илюзия за по-голямо пространство

Различните пространства в къщата трябва да бъдат добре конструирани, за да изпълняват максимално предназначението си. Собствениците на малки жилища трябва да избягват запълването на домовете си с много мебели и да използват само такива, които са ненатрапчиви и не заемат голямо пространство.

  • Многофункционални мебели

Мебелите, които могат да бъдат сгъвани и разгъвани, са идеални за малки домове. Можете да изберете мека мебел, която лесно да се трансформира в място за сън. Вариант са падащите легла (т.нар. легла на Мърфи) – също и такива, които влизат едно под друго, за максимална оптимизация на пространството.

  • Всяко нещо трябва да си има място

Всеки дом се нуждае от достатъчно пространство за съхранение, което да не бие на очи и да е достатъчно функционално. Човек може да опита новаторски начини за създаване на хранилище – например  пространството под гардеробите, което остава като перваз, може да се превърне в чекмеджета. Както и всяко свободно пространство в мебелите може да се адаптира за нуждите за съхранение.

  • Стъклени врати и огледала

Стъклото е материал, който не само придава елегантен вид на пространството, но и е идеален за потребностите на минималистичения дизайн. Човек може да използва матирано стъкло или витраж за вратите на гардероба или на банята (като и те могат да са плъзгащи се, за да позволяват свобода на движението). По-малките пространства също могат да бъдат визуално уголемени, като просто се позиционира огледало на правилното място.

  • Светлина и цветове

Светли нюанси и меки текстури дават дълбочина на малкото пространство. В един малък дом, целият интериор може да бъде обхванат с един поглед, ето защо собствениците на дома трябва да бъдат внимателни и да изберат подходящата цветова гама. Планирането на осветлението също е от изключително значение, за да може този фактор също да добавя визуалната илюзия за ширина.

Още съвети – как да направите дома си визуално по-голям

Изберете един цвят, който се повтаря в стаята и използвайте друг контрастен – на място, което би се превърнало в акцент, който удължава пространството.

Изберете двуетажни легла, които включват бюро, гардероб или място за съхранение на книги.

Докато избирате мебели като маса или столове, изберете модели, които имат вградени опции за съхранение.
Използвайте максимално вертикалното пространство в къщата, с рафтове, които заемат пространството от пода до тавана.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *