Стагнация около покупката на недвижими имоти в Китай

Противно на правителствените ограничения, целящи да „охладят“ пазара, в Хонконг се отчита ръст на цените на недвижими имоти. Опасенията на властите – от нова имотна катастрофа, която може да нанесе тежък удар върху материалното състояние на хиляди китайци и да дестабилизира финансовата система, не са безпричинни. Затова и мерките на правителството са достатъчно строги.

В по-второстепените градове като Шидзяджуан например, намиращ се югоизточно от Пекин, инвеститорите в жилища нямат право да препродават новопостроени жилища за период от пет години.

В Чанша в провинция Хунан вече е забранено на собствениците на жилища да купуват втори имот до три години след покупката на първо жилище.

В няколко града в южната провинция Дзянси се забраняват препродажбите на жилища за две години след покупката им.

Властите в Сиан в провинция Шанси искат от строителните компании да докладват цените на жилищата на местните отдели, които наблюдават пазара на имоти. По този начин ще следят за спекулации и неконтролируеми ръстове, за да ги предотвратяват.

И въпреки всичко през август цените на новите жилища в 70 града в Китай отчитат ръст от 0,2% спрямо юли, отчита Ройтерс.

За тези, които са се ориентирали към покупка на имоти в чужбина, правителството също е наложило ограничения. Независимо от това интересът на китайските  купувачите  към имоти в САЩ, например, не се е намалил съществено. По-строгият контрол на капиталите, с цел намаляване изтичането им от китайската икономика, е постигнал единствено пренасочване от големите градски центрове като Ню Йорк, към райони като Флорида и Тексас.

В началото на годината, когато китайците декларират квотата си за обменна валута, те са длъжни да гарантират, че парите няма да бъдат изпозвани за покупка на недвижими имоти, като при неизпълнение им се налагат санкции. Въпреки това вратички се намират. Един от вариантите е като парите се изнасят кеш от страната. Редовно се фалшифицират и банковите обяснения за парични преводи, заемат се банкови сметки и валутни квоти от роднини, осъществяват се и множество малки трансфери, с което се изнасят големи суми на малки части. Често пари се прехвърлят и чрез „сенчестото“ банкиране. В много случаи китайци вече са изнесли пари в чужбина преди затягането на контрола или пък имат приятели с достъп до чуждестранна валута, на които впоследствие изплащат заетите средства.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *