За избора на правилната дограма

Едва ли има домакинство, което да не се е изправяло пред дилемата каква дограма е най-подходяща за неговите нужди

А изборът се оказва, че никак не е прост. Има толокова неща, с които трябва да се съобразите, гледайки на това като на дългосрочна инвестиция, която ще използвате ежедневно.

Най-общо – първото нещо, което трябва да направите, е да прецените начина на отваряне на прозореца. След като определите кой ще е най-добър, следва да помислите и прецените от какъв точно профил се нуждаете, като сравните техническите характеристики на различните профили, както и ценовите им разлики. Третото нещо, което трябва да съобразите, е изборът на обков за дограмата, на която сте се спрели.

Що се отнася до механизма и начина на отваряне, специалистите препоръчват двуосов механизъм – за прозорци, които често използвате. Този тип позволява много добро проветряване без пълно отваряне. Преценете добре на коя страна и кое от крилата на прозореца ще се отваря и кое – не, съобразявайки се с мебелите в помощението, за да не останете неприятно изненадани след монтажа.

Следва изборът на профил. За да направите най-добрия избор, поинтересувайте се от изолационните качества, здравината, топлопроводимостта, устойчивостта на стареене и начина на поддръжка на отделния материал.

Предимствата на PVC дограмата са добрата топлоизолация и че не изисква специална поддръжка, образува конденз много по-трудно от алуминиевата, но това в никакъв случай не означава, че съвсем няма да образува.

Алуминивеата дограма с прекъснат термомост почти се доближава до топлоизолационните характеристики на PVC дограмата. Този вариант обаче излиза по-скъпо. Материалът се почиства изключително лесно и не търпи промени във външния си вид с течение на годините, не се поддава на температурните вариации, характерни за нашите географски ширини, пожароустойчива e и не съдържа токсични вещества.

Другото важно решение, което трябва да вземете, е колко камерни да бъдат профилите. Стандартните PVC  за масова употреба са трикамерни и са дебели около 60 мм в дълбочина. Съществуват и 4-,5-, 6-камерни, дори има и осемкамерни, но с увеличаването на камерите се увеличава и тежестта на профила, което го прави да изглежда груб. Камерите са тези, които правят профила здрав. Те също намаляват топлопроводимостта по напречното му сечение, с други думи правят невъзможна загубата на топлина през профила.

И последно място, но не и по важност, е изборът на стъклопакет. Дебелината на стъклопакета стандартно е 18-20 мм за алуминиевата дограма и 24 мм при PVC такава. Дебелината от 24 мм се произвежда масово тъй като има много добри топлоизолационни качества. При по-дебели стъклопакети от порядъка на 28-32 мм, се налага окомплектоване с по-широки профили. Дебелината около трийсет милиметра е подходяща и при тройни стъклопакети.

Най-важното е да гледате на дограмата си като на дългосрочна инвестиция, в която си струва да се влагат средства, които ще се възвърнат с времето.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *