Какво трябва да проверим у дома преди да е дошла зимата?

Независимо дали живеете в апартамент или къща, сметките значително се повишават през отоплителния сезон. Няколко прости неща, за които да следите, ще поддържат топлина и ще Ви спестят излишни разходи.

За хората, които живеят в къща, е много важно да проверят състоянието на покрива, комина и улуците. Счупените керемиди трябва да се подменят, коминът и улуците да се изчистят, за да нямате неприятни изненади не само още при първия по-сериозен сняг, а и през цялата зима.

Отстраняването на излишната влагата също е проблем, с който трябва да се заемете, независимо дали живеете в апартамент или къща. Нейното натрупване може да навреди сериозно на Вашето здраве и съответно да повиши сметките за отопление.

Най-добрият начин да се защитите е топлоизолацията, било то вътрешна или външна. Друг начин да се борите с влагата, мухъла и плесента е да прибегнете до добър препарат за това – влагоуловители, спрейове и др.

Отделните помещения трябва да се отопляват равномерно, за да са по-малки температурните амплитуди помежду им. Мебелите и завесите, които се допират до стената, трябва да се поставят или окачат възможно най-далеч от нея, а картините да се монтират с дистанционни шайби. Ъглите на външните стени не трябва да се закриват с мебели. Ако имате мебелировка, която стига до тавана, цокълът и блендата е препоръчително да са с вентилаторни отвори. Разстояние от пет сантиметра спрямо стената позволява необходимото движение на въздуха. Друг вариaнт е вентилатор, монтиран странично отзад на шкафа и включван неколкократно в денонощието.

Друго важно помещение, на което трябва да се обърне специално внимание, е банята. Тя трябва да се затопля преди ползване, за да имат стените достатъчно висока температура, когато се образува водната пара. Застрашените от овлажняване ъгли (например в бани без прозорци), изискват специално подгряване. Особено бързо се затоплят залепените изолационни плоскости. След ползване, излишната влага в малките бани може да се отведе с вентилатор – в случай че проветряването от прозорците не е достатъчно или пък те изобщо липсват. В бани с принудителна вентилация вратата към останалите помещения трябва да е снабдена с вентилационен шлиц.

В кухните произведената по време на готвене влага трябва да се отвежда с аспиратор, но в студените месеци така се губи и част от топлината в стаята. В този случай много помага вентилационен шлиц на кухненската врата.

Особеността при спалните помещения, които се отопляват през деня е, че те трябва многократно да се проветряват. Дори и само пет минути са достатъчни, за да може да се смени топлият влажен въздух с по-студен и по-сух и да се изпари влагата от стените, мебелите, леглата и подовите настилки. Краткото проветряване не охлажда стените и мебелите.

Много е важно да проверите уплътнението на вратите и прозорците. Ако по някакъв начин влиза вятър в стаята, тополоизолацията няма да Ви спаси от студа. От доста години назад хората използват дунапренени, каучукови или метални уплътнителни ленти за тях. Ако сте с дървена дограма, пребоядисайте я с хидроустойчива боя и поставете маджун там, където старият е паднал. Ако сте с ПВЦ или алуминиева дограма, просто проверете дали няма проблеми с нея.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *