Коледната звезда – как да я отглеждаме, за да е красива и след празницитe

Понсетия е цвете от Мексико, по-известно като „коледна звезда“

Местните хора ценят това растение, не само заради красивия му външен вид, но и заради лечебните качества на сока му – използва за лечение на треска, брадавици, зъбобол, ревматоиден артрит. Използва се и като  багрило за оцветяване на плат.

„Излизането“ си в Новия свят, а след това и в Европа, цветето дължи на първия американски посланик в Мексико. Завладян от необичайното растение, той изпраща няколко от пробите си в собствените си оранжерии и впоследствие започва да го възпроизвежда. Постепено растението става много популярно и се превъръща в традиционно коледно цвете първо в Америка, а след това и в Европа.

За да цъфти растението възможно най-дълго, опитайте се да изберете екземпляр, който има жълтеникави пъпки.

На първо място „коледната звезда“ се нуждае от подходящ климат. Най-хубаво ще се чувства на добре осветено място в близост до източния, западния или южния прозорец, но същеременно цветето не бива да се излага и на пряка слънчева светлина. В допълнение, понсетията не толерира резки промени в температурата, течения и студ, и при най-малък дискомфорт е напълно възможно да загуби листа си.

По време на периода на цъфтеж растението трябва да се напоява обилно с топла вода, когато горният слой на почвата започне да изсъхва. Много благоприятно за цветето е пръскането с престояла вода на стайна температура. Това не само осигурява необходимата влага, но и го предпазва от паякообразни акари.

Обикновено понсетията престава да цъфти в началото на март. Тогава опадат листата й и влиза в период на почивка. За да се гарантира добър растеж на растенията и формирането на цвете, саксията трябва да се постави на тъмно или сенчесто, хладно място, но имайте предвид, че температурата не трябва да пада по-малко от десет градуса. Препоръчва се да се съхранява там в продължение на един и половина до два месеца. В този период е необходимо значително да се намали напояването, но не и да се пресушава.

По време на рязане и разсаждане бъдете много внимателни, защото сокът на понсетията е отровен и може да предизвика кожни обриви, а при попадане в стомаха може да доведе до натравяне, придружено с диария и повръщане.

Приблизително в началото на май, времето за почивка на „коледната звезда“ завършва и тогава е най-благоприятното време за пресаждане.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *