Ефективни начини да се отървем от прахта у дома – как да почистваме правилно

Прахта може да предизвика много силни алергични реакции, както и астматични пристъпи, затова е важно да поддържаме домашния микроклимат.

Как ефикасно да се отървем от нея?

Най-просто е да не използваме предмети в дома си, които задържат прахта и същевременно я правят “невидима” – така че не я забелязваме и свикваме с нея. В този смисъл кожените мебели са по-добрият избор от тези, в които преобладава текстил. Линолеумът и паркетът са за предпочитане пред килима. Щорите са за предпочитане пред завесите. Отстраняването на прах от книги, сувенири, вази и други малки неща е много труден процес. Препоръчително е да ги прибирате в шкафове и да не забравяте да избърсвате прахта от тях редовно – нека бъде част от ежеседмичното почистване и стане правило. Това важи и за полилеи с голям брой висулки. Косата и козината на домашните любимци също привличат прах. Ето защо косата трябва да се мие редовно, с домашните любимци трябва да се къпят често.

Най-лесният начин да изчистите прахта от твърди повърхности (мебели, домакински уреди) е да направите това с влажна кърпа. Можете да използвате специални салфетки от микрофибър, след което прахта ще се събира по-бавно. Има и специални четки, които са наелектризирани и привличат прахта към себе си. Не е удачно да метете у дома, защото метлата създава облаци от прах. В краен случай може да я намокрите с вода. Но дори прахосмукачка с добър филтър не отстранява прахта на 100%. След това е необходимо да изтриете пода с влажна кърпа или парцал.

За да се отървете от акарите в прахта, които всъщност предизвикват алергиите, трябва да тупате и перете спалното бельо всяка седмица. Ако перете на ниска температура, е желателно след това прането да се изглади. Възглавниците е по-добре да се вземат от висококачествени синтетични материали. Те привличат вредните микроорганизми много по-малко от тези с пера.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *