Какво да правим с живата елха след празниците?

Голяма част от хората изхвърлят коледните си дръвчета веднага след празниците или най-късно до края на януари. Не е ли тъжно, когато до всеки контейнер или кофа за боклук се търкаля по някоя елха, която само до преди дни е красяла нечий дом?

Един от начините да спестим това на себе си и на растението е да го занесем в някоя ферма или там, където се отглеждат животни. Оказва се, че зайци, прасета и други селскостопански животни с удоволствие консумират елхови и борови клонки.

Друг вариант е да питате в местния зоопарк – дали нямат нужда от Вашето коледно дърво. Там, освен за храна, използват елхите и като занимателни играчки за животните.

В различните държави имат различни практики за справяне с вече ненужните празнични дръвчета.

Американците съветват елхата да се потопи във воден басейн, богат на риба. Според техните учени това спомага за увеличаване на популацията на водните обитатели. В Естония от тези дървета правят различни скулптури, в Германия от тях изработват традиционните си ножове за масло. Австрийците и шведите използват елхите за отопление, а в Канада от тях приготвят лекарства против грип. В Русия ги използват в традиционите за тях бани.

От игличките на дървото може да се направи настойка за чай, маска за лице.

Прочетете още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *