Какво да правим с живата елха след празниците?

Голяма част от хората изхвърлят коледните си дръвчета веднага след празниците или най-късно до края на януари. Не е ли тъжно, когато до всеки контейнер или кофа за боклук се търкаля по някоя елха, която само до преди дни е красяла нечий дом?

Един от начините да спестим това на себе си и на растението е да го занесем в някоя ферма или там, където се отглеждат животни. Оказва се, че зайци, прасета и други селскостопански животни с удоволствие консумират елхови и борови клонки.

Друг вариант е да питате в местния зоопарк – дали нямат нужда от Вашето коледно дърво. Там, освен за храна, използват елхите и като занимателни играчки за животните.

В различните държави имат различни практики за справяне с вече ненужните празнични дръвчета.

Американците съветват елхата да се потопи във воден басейн, богат на риба. Според техните учени това спомага за увеличаване на популацията на водните обитатели. В Естония от тези дървета правят различни скулптури, в Германия от тях изработват традиционните си ножове за масло. Австрийците и шведите използват елхите за отопление, а в Канада от тях приготвят лекарства против грип. В Русия ги използват в традиционите за тях бани.

От игличките на дървото може да се направи настойка за чай, маска за лице.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *