Нивото на влагата у дома – къде е здравословният баланс?

От атмосферата в жилището зависи до голяма степен здравето на неговите обитатели. Затова е важно да поддържате здравословни нива на влажност.

Повечето домакинства имат проблеми с повишената влажност по стаите, но сухият въздух също е вреден за здравето ни. Човешкото тяло реагира на липсата на влага със сухота на кожата, възпаления на носа и гърлото, проява на алергии. Ниската влажност подсилва разпространението на прах, който носи микрорганизми, причиняващи алергични реакции.

Особено зле понасят сухия въздух децата, чиято алергия към прах може да се превърне в бронхит или астма.

Не само човекът, но и растенията страдат от липса на влага. Листата им потъмняват и изсъхват. Мебелите и музикалните инструменти се развалят.

Знаете, че климатикът изсушава въздуха – внимавайте, ако го използвате на ежедневна база.

Но високата влажност в апартамента също не е препоръчителна –  води до образуването на гъбички и мухъл по стените, тавана и ъглите. Може също така да се появи и неприятна миризма.

За справяне с ниската влажност най-лесният начин е да поставите мокра кърпа върху парното или отопляващия уред (стига той да го позволява). Когато платът се затопли и водата се изпари, влагата в помещението ще се повиши, след което той отново трябва да се намокри. Ако не искате да ходите до банята всеки път, можете да поставите съд с вода на батериите. В този случай трябва да допълвате водата веднъж на няколко дни. Да поставите такива помощни средства върху мебели (шкафове, например) също е вариант. В такъв случай изпаряването протича по-бавно, но влажността се разпределя по-равномерно и за по-дълго. Има още ежедневни трикове, които можете да използвате за повишаване на влагата в помещението. Например: сушене на пране, отглеждане на стайни растения – но не забравяйте да им осигурявате необходимото напояване. Може да си вземете рибки – аквариумът много ще спомогне за нормализирането на влажността. Още една малка хитринка е оставяне на вратата към банята отворена след душ. Ако имате достатъчно място и възможност, може също да си купите малък декоративен фонтан. Изолация на апартамента – стените и дограмата, тяхната изправност и функционалност, също са от съществено значение.

За отстраняване на излишната влага от въздуха най-простото е редовното проветряване.  Дори навън влажността да е по-висока, отколкото в стаята, отварянето на прозорците ще нормализира атмосферата в помещението. В банята и тоалетната, които са без прозорци и няма как да бъдат проветрени, задължително се инсталира вентилатор, който да раздвижва въздуха и по този начин да поддържа влажността на въздуха в нормални граници.

Използването на маслен радиатор с вграден вентилатор или климатик е препоръчително при повишени нива на влагата. До помещенията трябва да стига достатъчно слънчева светлина, тя естествено изсушава въздуха. Кухнята трябва да е оборудвана с абсорбатор, той не само помага в борбата с влагата, но и премахва неприятните миризми.

Прочетете още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *