Веранди и тераси – преход от дома към природата – 1

Верандите и балконите са мястото, откъдето можете да се докоснете до природата без да напускате уюта на дома си, като си направите собствена градина, да аранжирате кът за сядане и изпипате всеки детайл от интериора, така че да ги превърнете в приятно място за отдих, следобедно кафе, посрещане на гости, вечеря или питие.

Покривът и подовата настилка са основни елементи, на които трябва да се обърне внимание, така че това пространство да осигури необходимия комфорт и приятна отмора.
Покривът ще ви предпазва от капризите на времето, като ви осигури необходимата сянка през горещите и слънчеви летни дни, и ви запази сухи при внезапно плиснал дъжд. Изборът на вида и материала зависят от пространството, с което разполагате, конструктивните особености на сградата, целта на изграждането му, естетическите виждания и бюджета.

Подът на терасата (верандата) е добре да бъде от материал, който да издържа на вода и ниски температури, за да не се наложи след края на зима да бъде подменян. Практичен избор е настилка, която може лесно да се демонтира – декинг, дървена платформа или изкуствена трева.

Тентата (сенник) е добро решение, чиито предимствата са, че има по-лека конструкция и се монтира по-лесно като същевременно осигурява необходимата сянка, а при дъжд ще ви предпази за кратко, докато успеете да се преместите вътре.

Ако имате къща, по време на чието строителство не е бил изграден покрив над верандата, а бихте искали да имате стабилна коснтрукция, която да предпазва и при по-неблагоприятни условия, може да изградите допълнително такъв, като трябва да се съобразите с конструктивните особености на къщата, с цел постигане и на необходимата архитектурна цялост.
Обикновено покривите представляват дървена конструкция, поставена върху колони, като самата покривна част може да бъде от дърво, закалено стъкло, текстил, пластмаса.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *