Какво е добре да знаем за противопожарната аларма?

Противопожарната аларма у дома може да спаси живот, стига да се използва правилно и да се проверяват редовно батериите. Пожарът може да се разпространи бързо и докато успеете да реагирате, може да е вече твърде късно да потушите огъня. Слагането на противопожарна аларма на ключови места в жилището е добра стратегия да го предпазите максимално.

Купуване на противопожарна аларма

Детекторът е способен рано да долови дима и да предупреди със звуков сигнал. Продават се в магазини за домашни потреби. Можете да си вземете устройство на батерии или такова, което е свързано с електроинсталацията в дома. Има няколко основни вида детектори:

  • йонизиращ детектор – за улавяне на големи пламъци
  • фотоелектрически детектор – най-добрият вариант. Улавя дим преди да е започнал пожара.
  • с двоен сензор – комбинация от горните две

Поставяне на противопожарната аларма

Ако не поставите алармата, където трябва, няма да Ви свърши работа. Важно е да я поставите на всеки етаж, ако сте в къща (като не забравяте и мазето), в спалнята и кунята. По възможност не слагайте противопожарната аларма на следните места: близо до прозорец, над печката, близо до камината, на тавана точно до стената, над вратата. За инсталиране на аларма към електроинсталацията, ще трябва да се обърнете към техник. От друга страна е по-лесно да сложите и сами с отверка аларма на батерии.

Поддържане на противопожарна аларма

Щом инсталирате пожарната аларма, е добре да я тествате редовно, за да сте сигурни, че работи. Ето и няколко съвета от нас:

  1. Всеки месец натискайте тест бутона върху алармата – трябва да можете да чувате звука от алармата.
  2. Пазете алармите чисти, да няма прах по тях. Това позволява на въздуха да циркулира в устройството, като така дава по-добри резултати и по-голяма безопасност.
  3. Сменяйте устройствата 8-10 години
  4. Ще трябва да сменяте батериите поне веднъж в годината.

Екипът на „Имоти Доверие” е насреща за оферти за имоти и съвети.

Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *