Лалета пред блока – мисия възможна!

С желание всичко се постига – това важи и за създаването на приятна атмосфера в околоблоковото пространство. Няма по-подходящ сезон да развихрим творческото си въображение, да поемем инициативата и с резултата от усилията да създадем парче красота за всеобща радост.

Ето как е полезно да знаем за лалетата:

Изберете подходящо място

Почвата може да е всякаква, но имайте предвид, че лалето не търпи излишна влага. Ако изберете сортове с по-дълги стъбла, помислете и как да ги защитите от вятъра. Постарайте се разстоянието между всяка луковица да е поне 10-15 см, поради което трябва да изберете достатъчно голяма площ.

Засаждане

Луковиците се засаждат през есента, когато температурата е под 10 градуса. Най-добрият месец е ноември. След като сте купили луковиците, не отлагайте твърде много време да ги посадите, тъй като природата им е такава, че не могат да издържат дълго време над земята. Подгответе почвата, така че да стане рохка в дълбочина 30-40 см. Добавете слой компост с дебелина 5-10 см. Самите луковици засадете надълбоко с върха нагоре. Колкото е по-голяма луковицата, толкова по-дълбока дупка й трябва. Покрийте със слой пръст и го затиснете съвсем леко. Полейте веднага след засаждане.

Грижа след засаждането

Ако вали ежеседмично, не поливайте. Ако не вали изобщо, поливайте, докато не замръзне земята. Веднъж в годината слагайте компост, за да осигурите необходимите хранителни вещества на почвата. През пролетта, когато някое цвете увехне, махнете главата, но запазете листата до няколко седмици след това. Те са нужни на растението, за да събира енергия за следващата година. Веднага щом пожълтеят, вече можете да ги махнете.

Още за цветята:

Най-подходящите цветя и храсти за градина пред блока

Най-лесните за отглеждане балконски цветя

Цветна градина дори на малък балкон – може!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *