6 правила за красива подредба на картини и платна в жилището

картина у дома

Под „картини“ имаме предвид не само рисуваните и рамкирани такива, но и всичко, свързано с окачването на стената. Всеки дизайнер ще потвърди, че ранжировката, цветовите комбинации и пространственото ориентиране на интериора са от особено значение за обстановката и атмосферата вкъщи. Ето защо представяме 6 правила за красива подредба на картините у дома:

Не много високо!

Не закачайте картини, снимки и платна прекалено високо на стената. Идеалната височина за окачване, ако отдолу няма мебели, е около 155 до 160 см. от пода.

Нека бъде арт, но не прекалено много.

Специалистите по интериорен дизайн съветват ако подреждате няколко картини на едно място, да съчетаете така тяхната ориентираност, че да има съответствие. Например ако едната и хоризонтална, а другата – вертикална, няма да изглеждат естетически привлекателно заедно. Вместо това можете да комбинирате две вертикални с две хоризонтални, но отново се съобразете с големината им.

Съобразете се с ориентацията на стената.

Хоризонталните картини – на хоризонтални стени и обратното. Това се прави поради факта, че всяко едно украшение на стената ограничава пространството в дома. Ето защо, за да не се почувствате „притиснати“ от всичкия домашен интериор, комбинирайте така картините, че да са заемат подходящо мястото си.

Окачвайте картини на две точки, не само на една.

Това ще спре евентуално накланяне и разместване на рамката с времето, а и е по-безопасно!

Не слагайте агресивни картини в спалнята си.

Всеки знае, че спалнята е място за почивка и успокоение на тялото и ума. Ето защо не е препоръчително да се слагат картини или платна с прекалено ярки и агресивни цветови комбинации. За спалнята се препоръчват светлите пастелни цветове, но ако пък сте върл привърженик на ярките нюанси, един по-агресивен детайл няма да бъде проблем!

Нека бъде симетрия!

Симетрията е доста криворазбрано понятие. Много хора смятат, че картините изглеждат симетрично подредени ако се закачат спрямо техния най-долен или най-горен край. И това е така, но само в случай, че картините са прецизно измерени или иначе казано подредба в стил “аптекарски шишета” (което, честно казано е доста остаряла тактика). Най-добре веднъж след като сте отбелязали коя е точката, върху която пада погледът Ви, да закачите картините така, че тази точка да бъде център на всяка една от тях.

За още полезни съвети можете по всяко време да се свържете с екипа на Имоти Доверие!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *