Витраж у дома – защо пък не?

Витражите са основен интериорен детайл предимно в западноевропейските катедрали. Но защо не ги погледнем и от друга гледна точка – тази на интериор в собствения ни дом.

Какво е витраж?

Думата произлиза от френски език и означава „стъкло“ (на фр.ез. “vitre”). Наподобява прозрачна стъклена картина, която може да се съчетае с рамки от оловни, месингови, алуминиеви, пластмасови, медни и други профили, а също и медно фолио, железобетонна рамка и много други. Всичко зависи от ролята, която витражът трябва да изпълнява, и съчетанието му с другите мебели в интериора на сградата.

Витражна декоация без граници!

Макар и витражното изкуство да се свързва с елитарността и величието на сгради като западноевропейските катедрали, то може да се превърне и в необикновен интериорен детайл във всеки един дом. Често срещан подобен елемент от дома са дървените врати, декорирани с витражни форми, като например слънце, цветя, листа и други природни компоненти.
В някои домове и обществени сгради витражите достигат до 6 метра височина, датиращи още от XX век, осветяващи зали, вътрешни стълбища, по-големи коридори и пр. Именно витражът разнообразява интериора, добавя допълнителна светлина и създава чувство за по-осезаема просторност в помещението.

Витражът вкъщи.

Днес величествената красота на Древността, съчетана с модерен дизайн, придава на интериора изтънчен дизайн и създава уют и приятна атмосфера у дома.
Както стана ясно, витражът е подходящ декор за много пространства вкъщи- от цветната орнаментика на вратата, до огледалата и паната. Една от най- разпространените идеи, това е да се направи витражна мозайка, в случаите, в които вратата и прозорците се намират в непосредствена близост. Можете да съчетаете флорални мотиви или различни симетрични и асиметрични форми. Не забравяйте обаче, че какъвто и мотив да изберете, трябва задължително да бъде съгласуван с цвета и стила на помещението, в което се намира.

За още съвети относно обзавеждане и декориране, свържете се с нашия екип!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *