Как да обезопасим дома си от буря

Дом и буря

Несъмнено бурята е атрактивен природен феномен, но също така е опасен за електротехниката в дома. В сезона на честите динамични промени на времето е хубаво да знаем как да защитим ценните си инвестиции вкъщи и то по възможно най-практичния начин.
Ето защо Ви предоставяме няколко съвета за обезопасяването на жилището от летните (а и не само) бури.

Малките практични „пазители“.
Както знаем летният сезон води със себе си и агресивен и рязко променящ се климат, т.е. бурите зачестяват. Ето защо още преди да е започнал сезонът на светкавиците, трябва да изберете решение, което осигурява защита от пренапрежение. Така наречените surge протектори са най-простите устройства, които не позволяват на ток с прекомерно напрежение да стигне до уредите. Предлагат се устройства с едно или повече гнезда (5 или 8 например).

Дълъг живот на чувствителната електроника.
Когато колебанията в напрежението са по-често срещани, препоръчително е да намалите риска от дефекти на чувствителните електронни устройства (компютри, телевизори, аудио техника и пр.) чрез устройство за защита със стабилизатор на напрежението. Така освен, че ще намалите шанса от токов удар, ще осигурите и по-благоприятни параметри на работа, близки до препоръчваните стойности.

За честите спирания на тока…
Ако токът в дома Ви спира периодично, можете да се насочите към друга категория продукти- UPS-ите. Те осигуряват възможно „най-добрия“ ток с минимално отклонение от номиналните параметри.
В зависимост от капацитета, те могат да поддържат работата на един или няколко компютъра, така че да няма загуба на данни или часове труд на вятъра.

Добрите стари мълниеотводи.
С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии е препоръчително изграждането на мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

Бърза реакция при буря.
Ако Ви застигне буря и се намирате у дома, изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди до преминаването на бурята.

Вярваме, че сме полезни за Вас. Свържете се с екипа на Имоти Доверие за съвети и препоръки!

Вижте още: Какви мерки да предприемем след наводнение в жилището ни?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *