В плен на асансьора- няколко важни съвета за безопастност

асансьор

За хората, живеещи в жилищна кооперация с асансьор, едно от най-важните неща, това е безопастността при пътуване с него. Представяме Ви няколко съвета за правилно използване на асансьора и какво да правим в случай, че заседнем.

Не претоварвайте и не надвишавайте капацитета на асансьора.
Ако кабината е пълна, бъдете търпеливи и изчакайте следващата. Около 2000 асансьора у нас нямат система за контрол на товара.

Когато влезете в асансьора, отидете до задната част на кабината, гледайки напред и се пазете от вратите.
Децата винаги трябва да бъдат придружавани от възрастен и ръцете им трябва да се държат по време на движение на асансьора. Домашните любимци трябва да се държат в близост до Вас и на повод.

Внимавайте къде стъпвате при влизане или излизане от асансьора, тъй като той може да не е точно на нивото на земята.
Ако забележите нещо необичайно в асансьора, например счупено огледало или шум, информирайте отговорното лице или фирмата за поддръжка.

Не използвайте асансьора в случай на пожар или друга аварийна ситуация.
В подобна ситуация, ако нямате възможност да излезете от сградата по стълбите, просто намерете възможно най-безопастно място, за да се скриете докато опастността премине.

Не се опитвайте да държите вратите отворени чрез поставяне на предмети или части от тялото си на пътя им.
Вместо това използвайте бутона, за да отворите вратата.

Не претоварвайте или надвишавайте капацитета на асансьора, когато се движат тежки или големи предмети.
Потърсете сервизен или товарен асансьор или вместо това използвайте стълбите.

Ако заседнете в асансьор:

Най-важното е да запазите самообладание.
Опитайте се да дишате нормално. Ако изпаднете в паника, може да започнете да изпитвате недостиг на кислород, тъй като асансьорите не са добре вентилирани.

Повикайте помощ.
Това може да се случи по няколко начина- чрез натискане на зеления бутон, обозначен с камбанка, чрез обаждане на 112 или чрез създаване на шум и викове в самата кабина. Последното помага за това хората навън не само да ви помогнат, но и да определят Вашето точно местоположение, в случай че сами трябва да излезете от асансьора.

Натиснете бутона за отваряне на вратите.
Ако асансьорът е заседнал на някой от етажите и не иска да се отвори, съществуват няколко стъпки за действие: Не продължавайте да натискате бутона за етажа, на който искате да отидете; Опитайте се да натиснете бутона за етажа, на който сте заседнали; Натиснете бутона за отваряне на вратите.

Не се опитвайте да отворите вратите механично!
Дори и да успеете, няма как да сте сигурни дали асансьорът е блокирал между самите етажи, а не на някой конкретен. По този начин, дори и да успеете да отворите вратата, няма да можете да се измъкнете. Най-сигурно е да изчакате да дойде помощ.

За още полезни съвети можете по всяко време да се свържете с екипа на Имоти Доверие!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *