Как да се подготвим преди да вземем котка у дома

Има множество причини да желаем да отглеждаме домашен любимец, въпреки, че сме наясно колко грижи и внимание изисква. Знаем основните отговорности при гледането на куче, но котките не са по-малко капризни, затова решим ли се да гледаме коте, важно е да знаем как да подготвим и дома си за него. Ето и някои съвета.

Отделете спокойно кътче за котето.

Изберете място с малък трафик, където децата или другите домашни любимци не са чести посетители. То ще бъде убежище за новия любимец в началото на неговия живот в дома Ви. Това гарантира по-спокойното му прибиваване.

коте

Обезопасяване на дома.

Когато котката ви е готова да опознае целия си нов дом, бъдете сигурни, че наоколо не се търкалят различни привлекателни, но опасни за котката неща, които тя би могла да глътне или да се омотае в тях – тоалетна или кухненска хартия, дребни пластмасови топчета или елементи, остатъци от опаковки. Може да се наложи и да обезопасите контактите си с капачки.

Котките обичат да стоят и гледат от високо. Ето защо балконът или отвореният прозорец ще са много привлекателни за тях. Уверете се, че те са добре обезопасени и няма опасност котката да падне или да избяга навън. Внимавайте когато отваряте прозорците и котето е наблизо!

Направете средата здравословна

Приберете на сигурно място всички лекарства, почистващи препарати, дезинфектанти и отрови за вредители. Преразгледайте флората в дома си и се отървете от потенциално опасни или отровни растения. Също така е добре да изолирате далеч храната, която знаете, че не е полезна за котката.

Отделете кътче в дома си, което да е специално за домашния любимец

Хубаво е докато домашния любимец свикне в новата домашна атмосфера да има свое пространство, за да се чувства спокоен. Ето как може да стане това:

Разположете в едно сравнително спокойно пространство купичките за вода и храна, легло, играчки. Котешката тоалетна обаче е редно да е далеч от купичките (минимум 1 метър). Най-добре би било тя да стои в банята, за да няма нежелана миризма навсякъде и да бъде със специални пелети или пясък, за да може котето да се чувства възможно най-комфортно.

Коте

Освободете перваза на прозореца за котето или място откъдето то необезпокоявано да може да наблюдава дома и обитателите му. Това ще улесни адаптацията му към новия дом и ще намали стреса.

Имайте предвид, че добрите навици се създават най-успешно на самия старт.

Ние от Имоти Доверие целим да направим домът за вас и вашите любимци максимално уютен! Свържете се с нас!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *