Как най-лесно да премахнем петната от мебелите?

На всички ни се е случвало да забележим петно по накои от мебелите ни и да не сме сигурни как да го махнем. Дали ще е захабено, нацапано или полято, да ги дадем за почистване излиза скъпо и неудобно, да ги облеем в препарати пък нарушава уюта у дома. Затова днес ще Ви представим няколко проверени метода за лесното им премахване.

За начало е хубаво да проверите етикета или бележка към конкретния мебел, за да сте сигурни упоменато ли е как трябва да се чисти, в противен случай без да знаете може да ги съсипете.

 1. Петна от храни.
  Няма нищо изненадващо в този случай, че вода и сапун ще могонат с премахването. Може да използвате гъба, като чистите с меката ѝ страна, или кърпа (микрофибърна също е вариант). Също така използвайте топла вода – тя ще помогне, освен, ако петното не е от млечни продукти, тогава опитайте с хладка вода. Ако не сте сигурни от какво е петното опитайте със студена. Ако водата и сапунът не изглежда да вършат работа изпробвайте течен препарат, оставете го да попие и след това разтъркайте с гъба. При по-големи петна започвайте отвън навътре.
 2. Мазни петна.
  Поръсете сода за хляб или направете каша от сода и вода. Целта е да се премахне възможно най-много от мазното, затова намажете петното и го оставете така 10 минути или повече. След това премахнете содата и разтъркайте леко останалото петно с гъба напоена с водка или с четка за зъби и сапун. След това доизчистете с влажна кърпа.
 3. Петна от вино и боровинки.
  Опитайте да премахнете петното с газирана вода, като разтърквате с мека кърпа отгоре. Ако това не проработи смесете една супена лъжица оцет с една чаена лъжичка перилен препарат в голяма чаша студена вода. Намажете течността по петното и след това измийте с кърпа и чиста вода.
 4. Петна от кафе и бира.
  За петната от бирата казват, че преди всичко е хубаво да се мине с кубче лед отгоре и след това да се намаже с малко препарат за пране и топла вода, като накрая всичко се попие и отстрани с хартия от кухненско руло например. За кафето работи същия метод, като се пропусне стъпката с леда.
 5. Петна от мастило.
  Полейте с малко алкохол за разтривки и попивайте с хартия отвън навътре. Препарат за химическо чистене също е опция, ако имате достъп до такъв. Но какъвто и метод да предприемете запомнете, че в никакъв случай не трябва да разтръквате петното! Това само ще го разпространи настрани.

Надяваме се да сме Ви били полезни. За още съвети за дома, обърнете се към екипа на Имоти Доверие!

You may also like...

1 Response

 1. Ивета says:

  Забелязала съм, че петната от кафе се премахват най-трудно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *