Инфрачервено отопление у дома

Инфрачервено отопление - 1

Казват, че септември месец е „петъка на лятото“ – нито прекалено лятно, нито вече есенно. Обикновено точно този месец е най-подходящ за да изберем начин на отопление в дома. Ето защо в днешната блог статия ще Ви представим едно алтернативно отопление за дома – инфрачервено (изпитан начин да се доближим максимално до усещането, че сме близо до природата). Този метод за осигуряване на топлина в жилището директно затопля тела и обекти и се слави като един от най-икономичните за дома ни.

Как действа инфрачервеното отопление?

Принципът на работа на инфрачервените отоплителни тела е базиран на естествения процес на слънчевото греене. Инфрачервените лъчи на слънцето се движат в права линия и минават през пространството, без да губят енергия (или с минимални загуби). Това се случва, защото инфрачервеният сектор е извън обсега на абсорбация на въздуха. Когато на пътя на лъчите се изпречи някакъв обект, енергията се превръща в топлина и обектът се нагрява. Инфрачервените лъчи на уредите за отопление действат по същия начин, като минават безпроблемно през въздуха и когато стигнат обект – човек или мебел, съответният се нагрява и затопля.

Инфрачервено отопление - 2

Още малко подробности…
Инфрачервеното отопление се нарича още и кварцово отопление. Процесът се осъществява чрез нагревателен елемент, заграден в кварцова тръба – кварцов нагревател. Когато нагревателният елемент стане много горещ, върху кварцовата тръба се струпва изведнъж голямо количество топлина. Когато се достигне подходящата температура, тръбата започва да разпространява инфрачервена топлина. При този процес се произвежда топлинна вълна, чиято дължина е призната за идеална за човешкото тяло. Дължината на вълната е обратнопропорционална на отделяната топлина. Колкото повече се покачва температурата, толкова по-къса става вълната, и обратното.

Стига толкова физика – нека поговорим за приложенията!
Инфрачервените отоплителни тела могат да се ползват както на открито, така и на закрито. Принципът на движение на инфрачервените лъчи позволява те да не се влияят от вятър и атмосферните условия. Топлината не се разсейва и не затопля въздуха, а само хора и предмети.

инфрачервено отопление - 3

За външна употреба са подходящи отоплителни тела с къси вълни, които работят много интензивно и бързо предоставят необходимата топлина. На закрито, инфрачервеното отопление може да се използва във всяка стая на дома. За такива случаи са подходящи кварцови нагреватели със средна или с дълга дължина на вълните. Дълговълновата инфрачервена топлина е подходяща за изцяло закрити места, където климатът е стабилен, защото при тях лъчите лесно се влияят от вятъра. Затоплянето се осъществява чрез продължително акумулиране на топлина. Средновълновата инфрачервена топлина се използва за полузакрити места, като оранжерии, частично покрити тераси и т.н. Средната дължина на вълните ги прави по-податливи на външно влияние и затова е добре помещенията да не са изцяло открити.

Предимства на този вид отоплителни уреди
Едни от най-важните предимства са, че затоплят помещението почти веднага. Освен това не отделят въглероден диоксид и не поглъщат кислород. Това ги прави безопасни и безвредни за хората, домашните любимци и околната среда. Може би най-голямото предимство на инфрачервените отоплители тела е практичността им- освен, че се отличават с по-малко от 4% загуба на енергия, те премахват или предотвратяват появата на конденз, влага и мухъл.

Ние се грижим за комфорта у дома! Свържете се с екипа на Имоти Доверие за още полезни съвети!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *