Няколко полезни решения за предпазване на дома от вредители

Мравки, хлебарки, паяци, комари, дървеници, бълхи – това са само част от гадинките, които могат да направят ежедневието в нашия дом истински кошмар! Преди да се решите да напръскате жилището си с опасни химикали, които могат да застрашат и вашето здраве, има природосъобразни начини да се отървете от буболечките далеч по-безопасно. Ето няколко съвета от нас.

Без спрейове за насекоми!
Когато в дома се появи проблем с дребните вредители, повечето от нас веднага започват да пръскат със спрей срещу насекоми. Малко обаче знаят, че пестицидите, съдържащи се в тези препарати, вредят много повече на нас, отколкото на буболечките. Те остават дълго време в дома, като се отлагат в мебелите. Натрупването от даден репелент може да доведе до редица странични ефекти, вариращи от мехури по кожата до увреждане на нервите.

Природните продукти имат много по-малко странични ефекти от химичните. Точно и поради тази причина те се препоръчват все по-често.

За комарите…
Освен, че са ужасно досадни насекоми (присъствието на които се усеща повече през лятото), те
са и опасни, защото могат да пренасят със себе си много заболявания, дори да причиняват епидемии. За оптимална защита у дома против комари и други летящи създания, можете просто да сложите комарници на вратите и прозорците.
Все пак успешно средство за защита и превенция от хапещи насекоми са етерични масла и ароматни свещи. Маслата от цитронела, лимонена трева, евкалипт, лавандула мащерка, босилек, здравец и мента гонят комарите надалеч.

Етерични масла

Хлебарките
са най-упоритият вредител у дома. Това е поради силната им адаптивност към околната среда. В борбата с тях е необходим систематичен подход. Чистете редовно дома си и се уверете, че никъде няма остатъци от храна.
Ефективен начин за справяне с подобни вредители е течен препарат за миене на съдове, примесен с вода. Може би Ви се струва нереално, но е доказан метод. Сапунената вода блокира дихателните пътища на хлебарките и те умират до няколко часа.
По-траен метод е да смесите солна киселина със захар. Оставете сместа в различни скрити места на къщата си. Също така поръсете пукнатини и цепнатини, особено около кухненската мивка. Трябва да се помни, че борна киселина може да раздразни носа и устата на хората също, така че я поставете на места извън обсега на деца.

Билки

Мравките
може би са по-безобидни, но въпреки това могат да причинят голям дискомфорт в дома Ви. Изключително ефективен срещу тях е екстрактът от канелени листа. Основният компонент на канелата – трансканелен, има много силен инхибиращ ефект към мравките и ги гони надалеч.

Канела

Дървениците
са изключително неприятни и упорити гадинки, отново от групата на хапещите насекоми. Проблемът при борбата с тях е, че те не се виждат и няма как да бъдат лесно уловени. Обикновено се помещават в матрака и са активни най-вече през нощта.
При превенция и третиране на дома срещу дървеници, най-добре би било да се консултирате със специалисти.
Въпреки това, бихте могли да защитите дома в няколко лесни стъпки:

  1. Минете с прахосмукачка навсякъде, особено ъглите, килимите и всички меки мебели.
  2. Напръскайте навсякъде със спрей с масло от евкалипт, особено засегнатите зони. Доказано е, че това масло влияе негативно върху нервната система на дървениците.
  3. Изперете всички дрехи, спално бельо, покривки и пр. На висока температура.
    Този тип вредител има непоносимост към високите и ниски температури.
    Все пак, ако проблемът се задълбочи, извикайте професионална фирма за почистване. След това е препоръчително 12ч да не влизате в дома, а когато влезете-проветрете поне 6 часа помещенията.

Ние се грижим за всичко, свързано с Вашия дом – от покупка и продажба, до съвети за стопанисването му. Свържете се с екипа ни – знаем как да Ви помогнем!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *