Как да компостираме у дома?

Компостирайки, ние намаляваме количеството боклук в сметищата, като така даваме своя малък, но не и незначителен принос за опазване на околната среда. Ключовото предимство на компоста е, че може и да се използва като естествен и здравословен продукт за наторяване на почва. Ще се изненадате колко лесно може да развиете навик да компостирате само като следвате няколко прости правила. Ето кои са те.

Изберете място за изграждане на компост

Трябва Ви около 1 кв. м. пространство и кош. Най-добре е да вземете кош с капак, за да не Ви притеснява миризмата, която ще излъчва компоста. Търсете контейнер с около 1 метър в диаметър и не много по-високо от кръста Ви. Ако прецените, можете да използвате предпазна телена мрежа за повече сигурност.

Какво може да се компостира?

Почти всичко органично, което се намира в кухнята или градината е компостируемо – плодове, зеленчуци, сухи листа, яйчени черупки, цветя, остатък от кафе, чай и чаени торбички, цветя, стари вестници, животинска козина, коса, клечки за зъби, кибритени клечки. Компостът също така се нуждае от кислород и влага. Без въздух купчината ще започне да гние и мирише зле.

Има и отпадъци, които не е добре да компостирате. Млечните и животинските продукти, макар и компостируеми, ще започната да миришат и да привличат вредители. Същото се отнася и за мазнини и маслени продукти.

Компост в апартамента – мисията възможна!

За тези от Вас, които живеят в апартамент, отговорът на въпроса “Може ли да се държи компост вътре?” – Абсолютно да. Можете да сложите две отделни малки кошчета за боклук в кухнята, едното от които да е за органични отпадъци за компост. Когато купувате кошче за боклук, се старайте то да е с плътно затварящ се капак. Важно е също така да слагате в кошчето торбички, които са биоразградими, в противен случай обезмисляте целта на компостирането.

Ако нямате собствена градина, за която бихте могли да изполвате компоста, потърсете места в близост до Вашето насeлено място, където имат нужда от материал за компост.

Грижата за природата е отговорност на всички нас. А за избора на нов дом можете да разчитате на Имоти Доверие. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *