Как да се справим с дървениците?

Дървениците са често срещан проблем, който може да се появи в дома ни и не винаги остават скрити в леглото и изобщо в спалнята. Те са миниатюрни същества, които лесно могат да скочат в багажа Ви, чантите, дрехите и всякакъв вид плат, откъдето могат да достъпят източник на храна – а именно Вас.

Ако заподозрете, че любимият Ви диван е окупиран от дървеници, трябва да предприемете конкретни действия, за да се отървете възможно най-бързо от тях. Ето какво Ви съветваме ние, от Имоти Доверие.

Как да разберем дали в мебелите има дървеници?

Ако по кожата Ви се появят раздразнения, особено по гърба или задната част на краката, или малки капчици кръв по дрехите или дивана / леглото, вероятно сте жертва на нашествие на дървеници. Необходимо е да проверите по-отблизо. Дървениците са много дребни, по-възрастните са с размерите на ябълково семе, за това ще е по-трудно да ги видите с просто око. Добре е да имате подръка фенерче, гумени ръкавици, пластмасова пластинка (например стара кредитна карта), двойнозалепващо тиксо и лупа.

Омотайте кредитната карта с тиксото. С това ще можете да хванете дървеници в труднодостъпни места. Ако имате покривка върху дивана или леглото, я махнете и започнете търсенето. За по-сигурно приберете покривката в найлонов чувал. След това вземете всяка възглавница и ги прегледайте една по една. Прегледайте всеки шев, ръб, цип, служейки си с картата и фенерчето.

Признаци за нашествие на дървеници

Какво открихте след тази проверка? Ако сте видели поне едно от петте изброени, значи незабавно трябва да предприемете мерки по отстраняването на паразитите.

  1. Дървеници: Възрастните дървеници са овални, плоски и червеникаво-кафяви. Ако доскоро са се хранили, ще са закръглени. Наскоро излюпените са много прозрачни и дребни, затова не можете да ги видите толкова лесно.
  2. Яйца на дървеници: Яйцата са млечнобели и по-дребни от оризово зърно. Намират се най-често в тъмни ъгли и процепи
  3. Засъхнала кръв: Ако видите капчици засъхнала кръв по мебелите, това е признак, че дървениците са били активни доскоро
  4. Кожички на насекоми: Кожата на дървениците пада поне 5 пъти по време на съзряването им. Тези кожички изглеждат почти като живи дървеници като изключим факта, че кожата е по-прозрачна и не се движи. Кожичките не се разлагат бързо, затова започват да се натрупват и това е лесно забележим признак, по който можете да разберете, че има дървеници
  5. Екскременти: При дъврениците изглеждат като малки черни точки

Как да се отървем от дървеници?

Вече сте разбрали, че домът Ви е окупиран от дървеници. Време е да предприемете действия. Първо съберете всичко, което можете да измиете и го хвърлете в пералнята. Изперете с гореща вода и подсушете при висока температура.

За предмети, които не можете да пуснете в пералнята, започнете като минете с прахосмукачка всяка повърхност. Обърнете мебелите, за да достигнете навсякъде. Изпразнете мръсотията от прахосмукачката, запечатайте в плик и го изхвърлете извън дома Ви.

За допълнителна сигурност, можете да сложите след това възглавниците в големи запечатващи се пликове и да ги сложите на слънце. Високата температура ще убие дървениците.

Третиране с химикали

След като сте почистили дълбоко, не може да не завършите и с химическо третиране. Използвайте специален спрей против дървеници, който защитава няколко седмици след еднократно приложение. Имайте предвид, че дървениците могат да живеят до една година без да се хранят от човешка кръв.

Ние, от Имоти Доверие, винаги сме насреща да предложим най-добрия съвет за избор на Вашия нов дом. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *