Как да научим детето самò да почиства стаята си?

Разпилени навсякъде играчки, дрехи по земята, пълен хаос – ако сте родител, тази картина най-вероятно Ви е позната, както и вечната борба да накарате детето да почисти стаята си. И накрая винаги става така, че Вие подреждате. Ключът е да развиете навик у детето самò да подрежда и чисти стаята си. Все пак всички навици – и добрите, и лошите – се формират в ранно детство и остават за цял живот. Ето какво Ви съветваме ние, от Имоти Доверие, по темата.

Започнете отрано

Ако чакате, докато детето Ви стане тийнейджър, няма да дочакате да го видите самò да подрежда стаята си. Тийнейджърството е достатъчно труден период и без да създавате този допълнителен конфликт помежду ви. Вместо това започнете отрано. В началото само го въведете в идеята, че да пазиш ред е част от ежедневието като поставяте малки, лесноизпълними задачи.

Дайте им възможност да помагат

Всеки родител си представя как детето или децата му един ден ще могат да живеят самостоятелно. Много родители обаче правят грешката да вършат твърде много неща вместо децата си. Често това са неща, които детето може самò да направи, стига да му се покаже как. Когато детето е още малко, го научете да подрежда стаята си, както и да помага с домакински задължения, подходящи за възрастта му. Обикновено за дете в предучилищна възраст домакинската работа е забавление, така че един път щом го въведете в процеса, ще си спечелите силно ентусиазиран домашен помощник!

Осигурете нужните приспособления

Най-лесният начин да развиете навици за чистене и подреждане у детето е като осигурите нужните приспособления, за да може да го направи. Това, например, може да са кутия за играчки, кутии за съхранение на други предмети за под леглото, кукички за якета, шапки, раници, мрежест чувал за плюшените играчки. Можете да проявите креативност и да измислите много такива приспособления. Целта е да улесните детето при изпълнение на тази задача.

Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си

Навиците се развиват с постоянство. Ако научите детето, че всяко нещо в стаята си има място и трябва след всеки път, в който го използва, да го върне на същото това място, подреждането ще се превърне във втора природа. По-малко убедителни ще сте, ако кажете “подреди стаята си”, отколкото ако го помолите да “сложи всичко на мястото му”.

Всяко дете с темперамента си

Различните деца учат по различен начин. Дори братята и сестрите могат да се държат по коренно различен начин. Затова пригодете очакванията и насоките си според всяко дете. Имайте предвид възрастта, характера и способностите им. Едното дете може да се нуждае от много ясна насока и Вашето пряко наблюдение, докато върши задачата си, докато другото може да е напълно самостоятелно и да иска самò да се справи. И двата начина действат стига резултатът да е един и същ: чиста и подредена стая. 🙂

Бъдете за пример

Нелогично би било да очаквате детето Ви да пази стаята си чиста и подредена, ако Вашата изглежда сякаш е паднала бомба. Децата – особено по-малките – се учат най-вече чрез наблюдение и подражание. Бъдете модел за подражание за навиците, които искате да развиете у детето. Това ще го научи, че да си възрастен означава да се погрижиш за собствените си вещи и да изпълниш задължения си навреме – два урока, които са полезни не само у дома, а и извън него.

А ние, от Имоти Доверие, можем да Ви бъдем полезни в избора на нов дом. Обадете ни се още сега!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *