Как да пестим енергия у дома?

Има две причини да се стремим да пестим енергията в домакинството. Първата е за опазване на околната среда, а втората – за да спестим от месечните си разходи в дългосрочен план. Добрата новина е, че всеки може да го направи в дома си стига да има желание и не е много скъпо откъм реализация. Един път щом започнете, след време ще се радвате на целогодишни спестявания. Ето и какво ние, от Имоти Доверие, Ви съветваме да опитате.

Подобрете изолацията

Това е едно от първите неща, които трябва да направите у дома. През студените зимни месеци ще губите много топлина, ако Ви липсва добра изолация. Оттам идва голяма част от разходите за отопление и вредата към околната среда. Доверете се на професионалист за уплътняване или пълна смяна на дограмата и се погрижете за доброто уплътнение и на входната врата, откъдето главно може да влиза студен въздух. Като става дума за дограма, прозорците също може да са причина за загубата на топлина през зимата и хладнина през лятото. Някои от старите видове прозорци не са толкова енергоефективни, колкото ни се иска. Прозорците с двоен панел са много по-добър вариант от единичните. Също така може да държите щорите отворени, като така ще влиза светлина.

Използвайте флуоресцентни крушки

Ако използвате масовия вид крушки, от по-старите видове, най-вероятно изразходвате доста енергия. Затова много хора преминават към флуоресцентните крушки като вариант. Те могат да издържат до 12 пъти по-дълго от обикновена крушка. Дори не е задължително навсякъде да сложите само флуоресцентни крушки – използвайки и двата вида, пак може да спестите доста енергия.

Използвайте разумно енероспестяващи уреди

Ако в момента търсите нови уреди, стеснете кръга до такива, които са отбелязани като енергоспестяващи. Сертифицираните уреди изпозлват по-малко енергия и въпреки, че може да Ви струват повече в началото, дългосрочната инвестиция си заслужава. До колкото Ви е възможно намалете и потреблението на уредите. Принтери, компютри, микровълнови фурни, кафемашини – тези и други е добре да се изключват от контакт, когато не се потребяват.
Важно е да не държите контакта включен в мрежата, тъй като дори и уредът да не работи, може да хаби ток само като е включен кабела в контакта.

Соларни панели

Ако можете да си го позволите, слънчевите панели са отлична инвестиция. Инсталират се на покрива и дори да звучи невероятно, те могат до голяма степен да намалят разходите за ток. Може да изглеждат сякаш не са за всеки, но в последните години с все по-бързото напредване на зелените технологии, ще срещате и все повече хора, които да предприемат тази стъпка.

Колкото и малки стъпки да правите в пестенето на енергия, винаги водят до благоприятен резултат за природата и личните Ви финанси. Затова бъдете постоянни и с времето ще изградите навици, които ще бъдат възнаградени в един момент.

Имоти Доверие е винаги на линия да Ви подкрепи с полезни съвети, докато търсите нов дом. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *