Кои са предимствата на зелените сгради?

Зелените сгради са нещо много повече от просто мода. Много архитекти, строители и клиенти споделят мнението, че устойчивите сгради стават все по-необходими. Защо е така? Защото според статистките сградите консумират почти половината от материала и енергията на планетата, 1/6 от ползата на вода и 1/4 от дървесината. Тъй като цената на устойчиви материали и продукти се понижава, строежът на зелени сгради също става все по-достъпно начинание.

Зелените сгради спестяват средства още от първия ден откакто започне строежа. Това важи не само за зелени домове, но и за офис сгради, фабрики, църви, училища и други. Проучване от 2003 на California Sustainable Building Task Force показва, че първоначална инвестиция в зелен дизайн от само 2% от общия бюджет ще доведе до 10 пъти повече спестявания от вложеното.

Всеки знае, че колкото сме по-здрави и се чувстваме комфортно на едно място, толкова сме по-продуктивни. Проучване от 31 зелени сгради в Сиатъл показва, че отсъствието от работа по болест намалява с 40%. Това е така, защото при строежа на зелени сгради се използват здравословни вентилационни системи и нетоксични строителни материали. Друго проучване показва, че болничните дни в една компания са намалели с 30%, а в друга компания се увеличава с 10% приходът на всеки служител ,след като офисът се премества в зелена сграда.

Колкото до цената на пазара, както жилищните, така и офисните сгради поддържат висока цена на пазара на имоти, ако имат компоненти на устойчив дизайн в конструкцията си. Стойността идва от това, че разходите за приспособления и поддръжка са по-малки при зелените сгради в сравнение с останалите. Намаленият разход на електричество, газ и вода означава, че този вид инфраструктура може да се справи, използвайки тези приспособлния в по-малки количества.

Още по темата:

Екологичен дом в няколко стъпки

Стена от книги – еко дизайн за апартамент

Зелен, по-зелен, най-зелен апартамент

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *