3 екологични начина зa по-топъл и уютен дом през зимата

Независимо в коя част на света живеете цените за отопление са космически през студените месеци. Като оставим бюджета настрана, традиционните начини за отопление са и вредни за околната среда. Това са използване на въглища, масло, газ, чиито добив също е доста скъп. Негативното влияние от ползване на такива горива допринася за глобалното затопляне, увеличава риска от разливи на масло, валежи на киселинен дъжд, замърсява въздуха, който дишаме. За щастие съществуват отоплителни средства, които пазят природата през зимните месеци. Ние, от Имоти Доверие, ще Ви разкажем в подробности за всяка от опциите, с които можете да замените въглищата тази зима.

Геотермално затопляне

Този вид затопляне е най-екологичният вариант за затопляне на Вашия дом през зимата. То, обаче, изисква сериозна инвестиция в специална система за геотермално затопляне. Този вид система в буквален превод означава “затопляне от земята” и използва постоянната температура на земята, за да затопля дома Ви. Обикновената отоплителна система използва външен въздух. Колкото по-студен е въздухът, толкова повече енергия отнема да се затопли въздуха в помещението. Геотермалната система се инсталира под повърхността на земята, където температурата е по-висока. Това означава, че не изразходва толкова енергия за отопление. Както споменахме геотермалните системи са скъпи, но е инвестиция, която определено си струва, тъй като намалява значително месечните Ви сметки за отопление. В допълнение, геотермалната система увеличава и цената на дома Ви на пазара за имоти.

Пелетни печки

Въпреки, че са подобни на обикновените печки на дърва, пелетните печки използват пелети, направени от възобновяеми източници като просо и дървени стърготини. Тези отпадъци, които иначе бихме изхвърлили, са много полезни и достъпни като екологичен заместител на горива за печка. Както пелетите са достъпни, така са и самите пелетни печки. Пелетите освобождават в пъти по-малко вренди емисии във въздуха и са по-лесни за складиране и пренсяне до печката, отколкото дървото. В допълнение, пелетните печки заемат много по-малко пространство у дома.

Затопляне чрез соларни панели

Не е тайна, че това е най-енергийно ефективния метод за отопление. Голямата инвестиция в случая е само в закупуването им, след което нямате допълнителни разходи. Трябва да вземете решение какъв вид отоплителна соларна система искате. Първият вид загрява течност, докато вторият – въздух. В повечето случаи зависи от това с каква отоплителна система вече разполагате.

Бъдещето на планетата е в наши ръце! 🙂 Затова нека всеки от нас допринесе с избор, който да има благоприятно влияние върху околната среда. Още по темата:

Камината – символ на уюта през зимата

Екологичен дом в няколко стъпки

Кои са предимствата на зелените сгради?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *