Какво да правим с ненужните вещи у дома?

Имате ли вещи, които от месеци, може би дори години, заемат излишно място в гардеробите и шкафовете Ви, а не ги ползвате? Някои от тях са Ви наследени, други имат някаква сантиментална стойност за Вас, трети – дори не знаете защо все още стоят там. Разбира се винаги ги има и онези излишни хартии като стари флаери за събития, екскурзии, продукти и други, както и някакви дребни предмети, с които просто не сте могли да се разделите. Досега.

Ако всичко това Ви звучи познато, значи, че имате емоционално затруднение да се отървете от излишни вещи, които вече не служат за нищо, освен да заемат място. Не е лесна задача да се отървете от ненужното – първите стъпки винаги са най-трудни, но водят до по-добри и по-добри резултати. Ето какво бихте могли да направите, за да започнете.

Защо ни е трудно да се разделим с вещи със сантиментална стойност?

На първо място трябва да разберем защо ни е трудно да се разделим с тези вещи, макар и отдавна да не ни носят радост или ползи. Според психолози от университета по медицина в Ню Йорк “вещите със сантиментална стойност са възрастния еквивалент на плюшеното мече”. Според проучване на Йейл “за много хора изхвърлянето на вещи със сантиментална стойност е болезнено в буквален смисъл” – т.е. при някои от нас части от мозъка, свързани с физическата болка се активират, когато се опитваме да изхърляме определени вещи. Носталгията също играе важна роля в случая. Свързваме предметите със спомени и преживявания от миналото и това ни спира да ги изхвърлим. И тук съвсем не става въпрос за семейни реликви. Много хора придават сантиментална стойност на предмети, които отдавна вече са излезли от употреба, като например умалели бебешки дрешки.

Ето и как да започнем процеса по разчистване

Извадете всичко, което не ползвате, а заема излишно място. Преценете дали можете да им вдъхнете нов живот така, че пак да влязат в употреба. Ако това са дрехи, е много лесно да ги дарите и за благотворителност. Ако са стари електроуреди, които по никакъв начин вече не могат да работят, също има вариант да ги рециклирате. Книгите, които сте прочели, могат също да бъдат дарявани на библиотеки и читалища. Безполезната хартия – стари рекламни обяви, ненужни документи, разписки, сметки, списания, вестници – всичко това може да се рециклира. Като цяло идеята е да определите полезността на предметите за Вас в настоящия момент. Задайте си въпроса дали изобщо ще се сещате за дадения предмет след като го изхвърлите, тъй като когато е вкъщи, и без това не се сещате за него. След такова генрално почистване със сигурност ще Ви остане доста пространство, което може да складира истински полезните за Вас неща.

Опитвайте се стъпка по стъпка да променяте гледната си точка, стремейки се към минимализъм, защото това ще Ви помогне в бъдеще да не трупате излишни вещи и да живеете в един по уютен и просторен дом.

Ние, от Имоти Доверие, можем да Ви бъдем полезни във всички етапи, свързани с избора на Вашия нов дом. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *