Коледна звезда и други красиви празнични растения

Остават броени дни до най-светлия и обичан празник. По този повод подбрахме за Вас някои от най-красивите растения, които можете да отглеждате у дома през този сезон.

Коледна звезда

Коледната звезда е класика по време на празничния сезон. Не може Коледа без “Сам вкъщи” и без коледни звезди. 🙂 Съветваме Ви да избирате коледни звезди, които имат в центъра си малки жълти на цвят пъпки. Ако изберете растение, което разпръсква цветен прашец или жълтите пъпки са окапали, значи растението умира и няма да издържи дълго. Покрийте коледната звезда, докато я носите до дома си особено ако температурите са много ниски и не поливайте прекалено често, тъй като това е най-сигурния начин да убиете това растение.

Коледен кактус

Това типично за зимния сезон растение може да засенчи с красотата си дори украсената у дома коледна елха. Коледният кактус може да живее години наред с правилните грижи. Различните видове цъфтят през различни периоди от годината – както около октомври, така и около април. Трябва му много светлина, затова го сложете до прозореца. Високите температури или сухата почва може да накарат някои неразтворили се още пъпки да падат. От друга страна недейте и да прекалявате с поливането, тъй като това е сукулент и цветовете му могат лесно да станат на каша при прекалено влажна почва.

Розмарин

Това растение често се подрязва така, че да наподобява мини коледна елха. Ароматът му ободрява през дългите зимни месеци и може да Ви послужи добре като подправка за яхнии и печени ястия. Ако е възможно, го сложете на прозорец с южно или западно изложение. Повече светлина е по-добре за розмарина, за да не окапва често. Поддържайте почвата равномерно влажна. Недостатъчното поливане тук е най-честата грешка. Растението може да е от Средиземноморието, но не търпи прекалена суша.

Фаленопсис

Това е тип орхидея, която изглежда толкова деликатно, а всъщност може да издържа месеци. Излагайте я на индиректна светлина. Най-добре е да я държите в по-хладната част на помещението. Избягвайте резки температурни промени, които карат пъпките да окапват. Поливайте веднъж седмично. Наторявайте със специално направена тор за орхидеи. В късното лято поливайте по-често, но оставете листата да изсъхнат малко, за да може растението да роди нови пъпки. Щом видите новo стебло да израства, започнете отново да поливате, но без да наторявате.

Ние, от Имоти Доверие, сме винаги на линия да обсъдим детайли, които са важни за Вас, относно избора на Вашия нов дом. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *