3 основни правила в комбинирането на цветове

Независимо дали тепърва ще обзавеждате стая у дома или искате да внесете разнообразие и свежест, има няколко базисни правила за това как най-сполучливо да комбинирате цветовете.

Правило 60 / 30 / 10

Идеята на това правило е, че 60% от помещението трябва да е в основния цвят, който сте избрали, 30% от втори цвят, близък до доминиращия, а третият – който служи за акцент – останалите 10%. Например ако доминиращия цвят е светлосин, то вторият може да е морскосин, а акцентът да е оранжев. Ако предпочитате пък да спазвате един тон, може в същите пропорции да зададете 3 или 4 монохроматични цвята (напр. различни нюанси на синия цвят).

Допълващи се цветове

Това е едно от най-известните правила, приложимо не само в интериорния дизайн, а и като цяло в комбинирането на цветове по какъвто и да е повод. Идеята е, че в цветовата схема онези цветове, които се намират в пълна противоположност един от друг заедно се съчетават най-добре. Другият вариант тук пък е да изберете най-много до 6 цвята от цветовата схема, които са разположени точно един след друг (например лилав, морскосин, светлосин, небесносин, тъмнозелен, светлозелен и бледожълт) Ето как изглежда и самата схема. Изберете своята комбинация от два противоположни или до 6 цвята, разположени един до друг. Изборът е изцяло Ваш.

Защо е важна топлината на цветовете?

Едни цветове като жълто, оранжево и червено най-често се асоциират като топли цветове. От друга страна пък синият, лилавият и повечето тонове на зеленото се смятат в повечето случаи за студени цветове. Важно е да определите Вашите собствени цели за даденото помещение. В кухнята най-често се срещат топлите, приветливи цветове, които носят усещане за близост, уют, жизненост и гостоприемство. Когато подбирате цветовете, трябва да съобразите и големината на помещението. В едно по-тясно помещение топлите цветове могат да придадат усещане за клаустрофобия.

Обзавеждането е въпрос на Вашите лични предпочитания, дава свобода да подходите творчески и може да е много приятен и забавен процес. А за да намерите най-хубавия дом, който с радост да обзаведете по Ваш вкус, може да разчитате напълно на Имоти Доверие. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *