Мокет или ламинат – това е въпросът?

Много хора се колебаят в избора между ламинат или мокет. Истината е, че зависи най-вече от специфичните нужди на Вашето жилище – като започнем от размера на даденото помещение до това какво е предназначението му. Ще разгледаме няколко фактора при избиране между мокет или ламинат, за да направим решението Ви по-лесно.

Цената се измерва на квадратен метър, тоест, колкото по-голямо е помещението, толкова повече ще струва. Цените са относително еднакви както при мокета, така и при ламината.

По отношение на чисотата ламинатът е по-вероятно да не задържа прах и мръсотия и като цяло се смята за по-хигиеничния и хипоалергенен вариант. Мокетът също така попива много миризми и влага, с които често прахосмукачката не може да се справи и ако имате членове на семейството с алергии, това няма да е най-удачния вариант. Ламинатът по-рядко има нужда от почистване през седмицата и ако нямате много време, е по-добре да изберете него. От друга страна мокетът има нужда от поне ежегодно дълбоко почистване с пара.

Издържливостта е ключов фактор при избора между две неща. Тук отново няма особено значение между продължителността на живот на двете, но имайте предвид, че е много по-лесно да замените при повреда част от ламината, отколкото да поправите такава в мокета. Мокетът също така е по-труден за премахване и всяко закърпване си личи доста.

Щом става дума за комфорт, бихме казали, че мокетът взема съвесем малко повече преднина пред опонента си заради мекотата. Разбира се, това не означава, че ламинатът не е удобен – новите технологии намаляват твърдостта на ламината чрез монтиране на допълнителен подповърхностен слой, който не натоварва стъпалото до голяма степен.

Топлоизолацията и шума също могат да бъдат повлияни от избора ни между мокет и ламинат. Студеният и топлият въздух, както и шумът се движат из цялото помещение. Мокетът несъмнено е голям абсорбатор и изолатор. Подходящ е за спалня и други сухи помещения, заради шумоизлацията. Може да задържа и топлина, което е голямо предимство особено през зимните месеци. От своя страна ламнатът има свойството да създава ехо и ако не сложите килими, е студено да ходите през студените месеци.

В заключение ламинатът е често предпочитан за кухни, бани, както и при наличие на домашни любимци или членове на семейството с алергии. Мокетът пък е най-добрият вариант за спални помещения и евентуално дневната особено ако се стремите да осигурите допълнителна топло- и шумоизолация.

Ние, от Имоти Доверие, сме се посветили на задачата да Ви помогнем да намерите Вашия мечтан дом. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *