Пролетно почистване 2020 – да запретнем ръкави!

През последните седмици пролетта все се чудеше дали да идва вече или не. С типичната за пролетния сезон плаха неувереност ту изгряваше и стопляше земята, ту се скриваше, оставяйки след себе си студ и мраз. Но вече по всичко личи, че нейното време наближава и съвсем скоро ще дойде нейният ред. А за нас какво остава? Освен да се окичим с мартеници и да извадим по-тънкото палто (за кой ли път вече), е време и да запретнем ръкави и да посрещнем подобаващо пролетта в дома си. Време е за пролетно дълбоко почистване – готови, старт!

Първо да съставим план за действие. Пролетното почистване не е задача за един човек – включете цялата фамилия. Все пак колкото по-споделени са усилията, толкова по-удовлетворяващ ще е резултатът. 🙂 След като ще правим основно почистване, трябва да определим кои труднодостижими ъгли у дома сме пренебрегвали през зимата. Ще разместим за малко всички мебели у дома, за да ги стигнем и почистим хубаво от натрупания през зимата слой прах. Сега е моментът и да изперем всички килими и покривки у дома, за да се отървем от мръсотията, която малко или много се е задържала между гънките им през зимния сезон. И както сме започнали, защо да не направим същото и със завесите? С тях, обаче, работете по-внимателно особено ако са вертикални щори от плат – не искате да ги съсипете след невнимателно изпиране. За почистването се снабдете с качествени дезинфекциращи препарати за почистване, микрофибърни кърпи за прах, както и метли с дълги дръжки за по-високите места. Почиствайте винаги отгоре надолу и с повече старание на онези места, които обикновено не достигате.

Преди да сложите завесите или щорите обратно, излъскайте и прозорците – ще Ви е по-лесно, ако хванете момент, в който слънцето не блести силно, за да виждате по-добре. Почистването върви ръка за ръка и с освежаването. Настъпването на пролетта е идеалният момент да направите освежаваща промяна, да внесете разнообразие в познатия пейзаж у дома. Защо да не го направите със смяна на тапетите в дневната – огледайте се – може би сегашните са вече много изтъркани и им е време за смяна или искате цветът да е по-жизнен и искрящ. Друг начин за освежаване е да вземете някое красиво растение, с което да запълните някой празен ъгъл у дома. Помислете за още идеи за освежаване – всичко, което е по Ваш вкус и добавя нещо ново към вече познатото, е добра идея.

Обърнете специално внимание и на приспособленията в кухнята – сега е моментът да почистите в дълбочина печката и микровълновата и да изпразните шкафовете от всичко излишно. Измийте всичко в банята до блясък с помощта на дезинфекциращи препарати. Погледнете отблизо и се уверете, че във фугите няма натрупал се мухъл.

Другата не по-малко важна част от пролетното почистване е освобождаване на пространство от излишни вещи. През тези няколко студени месеца най-вероятно сте натрупали неща, от които вече няма кой знае каква полза или даже никаква. Бъдете безмилостни към всеки един предмет, който вече не Ви служи и освободете пространството от него за неща, които в бъдеще ще Ви потрябват.

Екипът на Имоти Доверие Ви пожелава Честита Баба Марта и Честит Ден на Освобождението на България! Бъдете здрави, весели, румени, засмени и помнете с гордост историята на България!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *