Април- най-важният месец за градинарите

Извънредното положение ни призовава все още да останем у дома. Ако вече сте свършили с пролетното почистване, то е време да помислите за градината или домашните разсади.

Април е един от най-натоварените месеци в градината – всички многогодишни растения очакват да ги събудите и подготвите за активния им сезон, а всички едногодишни растения трябва да бъдат засяти или засадени на постоянното им място. Ето някои съвети от нас.

Пресаждане на зеленчукови разсади
Без значение дали имате голям двор или малка леха около блока, сега е времето да разкопаете добре зеленчуковите лехи, подхранете и освежете почвата с универсален тор за зеленчуци, който възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добра среда за развитие на растенията. Полейте обилно лехите и определете мястото на разсадите според нуждите им за светлина, завет, слънцеогряване, растояние и т.н.

Към края на м. Април, ако времето трайно се стопли и температурата на почвата постоянно се задържи около 12-14 градуса, след извършване на кратко закаляване, можете да изнесете и засадите зеленчуковите разсади на постоянното им място, което предварително сте подготвили.

Април- най-важният месец за градинарите

Пролетно подхранване на всички растения в двора и дома
Ако отглеждате растения в саксии, то можете да им направите пролетен „преглед“ и при нужда да ги пресадите в по-големи саксии. Почистете растенията, отстранете изсъхналите листа и порасналите стебла ако е необходимо. Имайте предвид, че по-късно през месеца емпературите ще се вдигат и въздухат в затворените помощения ще става все по-топъл и сух. Затова е добре да пулверизирайте листата на стайните растения.

Април- най-важният месец за градинарите

За розите
Те имат дълъг живот и могат да останат на едно място повече от 20 години. Развиват се успешно както в черноземни, тъка и в глинесто-песъчливи почви. Поради непрекъснатия си цъфтеж обаче, те се нуждаят от много хранителни елементи, които са необходими за изграждането на цветовете. Ето защо обилното торене е най-важното условие за успешното им отглеждане.

Април- най-важният месец за градинарите

Реколта от ягоди? Защо не!
Сега е моментът да се погрижите и за ягодите. Почистете ги от стари изсъхнали листа и клонки . Прекопайте плитко почвата, защото ягодата развива плитка коренова система – на 5-6 см близо до растенията и на 10-12 см дълбочина по-встрани, на около 20 см от тях. Преди да заравните прекопаната почва около ягодовите насаждения ги подхранете с тор за ягоди.

Април- най-важният месец за градинарите

Време е за засаждане!
Април и май месец са много благоприятни да засеете семена за градинските и балконски цветя, които ще ви радват до късна есен. Подберете правилно местата на цветята според растежа им (нисък, висок, каскаден или увивен). Прочетете на пакетчето за семена през какво разстояние трябва да ги засеете и каква почва и условия трябва да им осигурите и действайте!

Април- най-важният месец за градинарите

Начинаещите градинари могат да опитат късмета си със семена за латинка, калдъръмче, невен, циния, телефончета, кученце и декоративни кратунки. Всички те са лесни за гледане и непретенциозни, стига да им осигурите достатъчно слънце и вода.

Екипът на Имоти Доверие е винаги насреща, за да гарантира Вашия семеен уют!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *