Как да работим от дома си по-ефективно?

Може би Ви е много позната ситуацията: у дома сте с цялото си семейство, Вие трябва да работите онлайн, както и другите членове на семейството – дали ще е училище, университет или работа, на края се оказва, че жилището е прекалено малко за да установите офис в него. Започвате да се разсейвате, а продуктивността се понижава.

Разбира се домът може и да бъде във Ваша услуга и удобство, стига лесно да знаете как да работите в него. Ето някои съвети от нас.

Създайте си рутина

Опитайте няколко различни места, където можете да се настаните с цялата нужна техника. Обособете си работен кът, който да знаете, че е специално за работа/лекции/училище. Това може да бъде местенце в дневната или малка масичка със столче в спалнята. Ако имате детска стая, то по-добре я оставете за училищните занимания. Така ще имате възможност да обособите и отделно място за работа.

Обръщаме Ви внимание, че е добре местенцето да има достъп до прозорец, за да си набавите неоходимата светлина и да можете да проветрявате- това са важни неща при работата от вкъщи.

След като намерите Вашето работно кътче, измислете „ритуали“ преди или след работа. Например приготвяне на кафе или чай, правене на закуска, помощ в домашните задължения и пр. Така човек се настройва и вкарва ума си в тематиката и динамиката на своята дейност, като си създава и рутина всеки ден.

Организацията е важна!

Как да работим от дома си по-ефективно?

И то във всичките й форми- организирайте времето си, разпределете задачите и задълженията. Ако мислите, че няма да се справите с всичко в рамките на работния ден, то прехвърлете задачите си за утрешния, Не всички, разбира се. Трябва да има умерен баланс.

От практическа гледна точка, организирайте и работното си пространство. Компютър(лаптоп), слушалки, телефон, тефтерче за записки и химикал. Така няма да се разпростирате из целия дом и няма да пречите на другите членове на семейството.

Ако си установите график на работа и отговорности, ще бъдете много по-полезни за самите Вас и за другите. Така например няма да се засичате в обща стая ако се наложи едновременно да работите с някой друг, а дори и това да се случи- ще знаете как да реорганизирате времето си спрямо графика на другия.

Минимум разсейване

Как да работим от дома си по-ефективно?

Това е една зависимост, установена от много време насам – максималната ефективност зависи от минимума разсейване. Убедете се, че около вас няма да има интересни неща като например телевизор, радио, много книги и пр. Вярно, че за някои хора и прозорецът е изключително интересен, що се касае до разсейване, но познавайки себе си, можете да организирате пространството у дома така, че да Ви помогне да се съсредоточите максимално добре.

Мислете переспективно

При работата от къщи съществен фактор е наличието на два независими източника на интернет. Обичайно в дома си имаме Wi-Fi мрежа, но какво би станало, ако по някаква причина тя откаже? Нужно е алтернативно, второ трасе.

Разбира се, повечето от нас имат такова: мобилният интернет на телефона. В случай на нужда смартфонът може да стане втори рутер в дома и да излъчва сигнал вместо Wi-Fi мрежата. За целта трябва да сме сигурни, че неговата връзка е достатъчно надеждна и стабилна.

Бяхме ли полезни за Вас? Не забравяйте, че екипът на Имоти Доверие е винаги на линия за въпроси относно Вашето жилище!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *