Ползите да живеем в малко жилище

Ползите да живеем в малко жилище 1

Всички добре познаваме максимата “Колкото повече, толкова повече”. Но тя не е приложима във всички случаи. Изборът на големина на жилище е нелека задача за новите му собственици. На пръв поглед изглежда лесно – искаме просторно жилище, за да се чувстваме добре и да имаме достатъчно място за целия багаж, мебели и обзавеждане. Но понякога голямото пространство не излиза рентабилно за живущите, особено ако са двойка. Вижте защо понякога е по-добре да изберем по-малко жилище!

По-малко поддръжка и чистене

Едно от най-големите предимства на малкото жилище е ресурсът и времето, които отделяме за неговото почистване. Макар и малкото пространство да се подрежда по-често, тъй като изглежда разхвърлено, почистването му определено не би било предизвикателство за никого.

По-лесно променяме интериора

Ползите да живеем в малко жилище  2

В големите жилища смяната на интериора изисква повече време, усилия и капитал. В малките пространства е значително по-лесно – подмяна на определена мебел или детайл винаги освежава помещението и го прави по-уютно и атрактивно за живущите. Освен това пребоядисването на стените отнема по-малко ресурс и би могло да бъде ключово за сезонните освежавания на жилищата.

Дават възможност да бъдем креативни

Оптимизирането на пространството определено изисква доза креативност от страна на живущите. Помещението придобива съвсем различен вид когато разменим местата на определни мебели или добавим малки интериорни детайли – растения, малки килими, декорации (за малки жилища би било по-добре да използвате т.нар. “вертикално пространство”, т.е. да използвате вертикални или ъглови рафтове, за да не заемате много място при обновяване на помещението) и пр. Освен това минимализмът в детайлите прави по-голямо впечатление – едно малко декоративно цвете би “засмяло” стаята, докато в по-голямо помещене то би се изгубило на фона на пространството.

Без празно пространство

Ползите да живеем в малко жилище  3

В големите жилища обикновено има една или две стаи които не се използват от обитателите. Да, те биха били практични при сърханението на багаж например, но няма да се използват по предназначение. В малкото жилище ще можете да оптимизирате всяко пространство, да разберете от какво точно имате нужда и да използвате всичко налично, за да бъде то максимално оползотворено.

Уеднаквявате стила

Ако сте избрали домът Ви да е в “ърбън стил” , много по-лесно ще уеднаквите помещенията съобразно интериорното решение в малкото жилище, отколкото в голямото такова. Самият факт, че съществуват много помещения, ще Ви затрудни в избора на подходящи мебели и декорация. Малкото жилище Ви спестява труд и усилия за избора на стил.

Подбиране на мебелите

Ползите да живеем в малко жилище  4

Малкото жилище изисква внимателен подбор на мебелите, дори и това да е досадно за някои хора. Например ако имате пространство за диван или стол, Вие ще изчакате докато не подберете най-подходящия, който да пасне на означеното пространство. В по-големите жилища пространството се оптимизира спрямо вече закупените мебели, а това често води до дисбаланс в интериорния дизайн.

По-лесно се отоплят/охлаждат

Това е логично – колко по-малко е помещението, толкова по-малко електричество/енергия изразходваме, за да го отоплим през зимата и охладим през лятото. Това разбира се зависи от източника на топлина/охлаждане. При климатичните системи тази зависимост определено съществува. Ако искате “по-бюджетно” жилище, то по-малките определено са решението за Вас!

Без значение дали желаете да наемете/закупите малко или голямо жилище, екипът на Имоти Доверие ще се погрижи то да отговаря максимално на Вашите нужди. Свържете се с нас!

Вижте също >> Трикове за оптимизиране на пространството в малка баня

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *