Дезинфекция на дома – полезни съвети

Дезинфекция на дома - полезни съвети 1

В условията на пандемична ситуация е добре да обърнем внимание на дезинфекцията в дома. Здравните специалисти дават цялата необходима информация за личната дезинфекция- регулярно миене на ръце, гел за оптимално почистване, използване на ръкавици и маска и т.н., но малко хора са наясно, че микробите живеят навсякъде в дома ни, дори и ние самите да сме се почистили добре. Ето защо е важно често да дезинфекцирате в дома си, а ние ще Ви дадем няколко практически съвета по темата!

Преди всичко: почистване или дезинфекция?

Нека започнем с леко уточнение – каква е разликата между почистване и дезинфекция? Когато почистваме (напр. чрез прахосмукачка и парцал) ние отстраняваме част от микробите и мръсотията по повърхностите. Дезинфекцията е свързана с използването на химикали за убиване на микроби, бактерии и вируси по повърхностите. Не е задължително процесът да включва почистване на мръсни повърхности, но убиването на микробите по повърхностите след почистване, може допълнително да намали риска от разпространение на евентуална зараза. Ето защо максимално ефективните стъпки са първо да премахнем мръсотията и прахта от повърхностите, а след това да пристъпим към дезинфекция.

С какво можем да дезинфекцираме?

Дезинфекция на дома - полезни съвети 2

Преди да пристъпите към тази стъпка, нека Ви напомним, че препаратите за дезинфекция са опасни за човешкото здраве, затова след като минете дома си с тях, е добре да излезете от помещението за известно време. Ако времето е топло, рискувате отровните изпарения да предизвикат дихателни проблеми. Ето защо трябва да бъдете внимателни. Основните начини на дезинфекция са:

Специален антибактериален спрей или дезинфектант. Те са подобни на дезинфектантите са ръце, но са предназначени за помещения и различни повърности. Изплзвайте подобен тип препарати според инструкциите за употреба от производителя.
Белина. Тя е универсален дезинфектант- широко разпространен и практичен. Използвайте този препарат за почистване на повърхности в съотношение 15-20мл на 1 литър вода.
Спирт. Това средство е особено полезно при дезинфекциране на черна техника – черна техника, клавиатури, мишки, телефони, пластмасовите повърхности ( но внимавайте с тях, тъй като може да доведе до обезцветяване).
Кислородна вода. Нейните дезинфекциращи свойства са известни и много широко застъпени. Можете да дезинфекцирате всички повърхности у дома, като следва да обърнете специално внимание върху дръжките на вратата, ключовете за осветление, кранчетата за студена и топла вода и пр.

Още полезни съвети

Дезинфекция на дома - полезни съвети 3

Освен регулярно почистване и дезинфекциране на дома, съществуват още мерки, които да предприемете. Напр. при дезинфекциране с препарат използвайте задължително ръкавици, за да предотвратите изгарания по кожата; след прибиране у дома, сменете дрехите си, а старите обособете в отделен кош за пране (перете до възможно най-висока температура според указанията на етикета); събувайте обувките си в близост до входната врата и дезинфекцирате тази зона ежедневно.

Не забравяйте, че хигиената сега е от важно значение. А за още полезни съвети за Вашия дом, се свържете с екипа на Имоти Доверие. Оставаме винаги на разположение за Вас!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *